Binnenland

Shell en Exxon Mobil doen de Nederlandse Aardolie Maatschappij in de verkoop

06-09-2022 14:51

Hoofdkantoor van de NAM in Assen. www.hollandfoto.net/Shutterstock

Volgens geheime stukken, ingezien door Reuters, zijn Shell en Exxon Mobil van plan om de NAM te verkopen, of tenminste onderdelen van het concern. Beide bedrijven bezitten de helft van de aandelen, en hopen nu in totaal 1 miljard Euro voor te kunnen krijgen. Ze hopen dat de stijgende energieprijzen geïnteresseerde partijen aan zullen trekken, terwijl Russisch gas steeds verder uit beeld verdwijnt.

De bedrijven zijn eerst begonnen met de verkoopprocedures voor in Nederland gelegen infrastructuur, waaronder ook 20 boorplatforms in Nederlandse wateren. Ook de aandelen voor de gasterminal in Den Helder gaan in de verkoop, net als een aantal pijpleidingen. Het lijkt voorlopig dus niet om de gehele NAM te gaan, maar vooral op infrastructuur op zee en aan de kust.

De NAM maakte in oktober 2021 al het voornemen bekend om de eigen olie- en gasvelden in Nederland te verkopen, nadat de Nederlandse overheid besloot dat de Groningse gaswinning moest worden afgebouwd. Mario Miskovic, journalist voor RTV Noord, stelt op Twitter de vraag hoe het nu verder moet met de financiële verplichtingen van de NAM, nu Shell niet langer bereid lijkt voor het bedrijf garant te staan.