Achtergrond

Analyse – Welke wapens Rusland in Noord-Korea kan kopen en hoe goed die zijn

07-09-2022 14:27

Noord Korea
North Korean leader Kim Jong Un visits a liberation war martyrs cemetery in Pyongyang. Korean Central News Agency/Korea News Service (via AP)

SEOUL, Zuid-Korea (AP) – Noord-Korea is blijkbaar van plan om miljoenen raketten en artilleriegranaten te verkopen – veel van hen waarschijnlijk uit zijn oude voorraad – aan zijn bondgenoot uit de Koude Oorlog, Rusland.

Rusland heeft een Amerikaans inlichtingenrapport over het inkoopplan “nep” genoemd. Maar Amerikaanse functionarissen zeggen dat het laat zien dat Rusland wanhopig is door de oorlog in Oekraïne en dat Moskou extra militair materieel van Noord-Korea zou kunnen kopen.

De munitie die Noord-Korea naar verluidt aan Moskou wil verkopen zijn waarschijnlijk kopieën van wapens uit het Sovjettijdperk die op Russische lanceerinrichtingen passen. Maar er zijn nog steeds vragen over de kwaliteit van de leveringen en over de mate waarin ze het Russische leger daadwerkelijk zouden kunnen helpen.

Wat gaat Noord-Korea precies aan Rusland leveren?

Onder druk van internationale sancties en exportcontroles kocht Rusland in augustus drones van Iraanse makelij die volgens Amerikaanse functionarissen technische problemen hadden. Voor Rusland is Noord-Korea waarschijnlijk een andere goede optie voor zijn munitiebevoorrading, omdat het Noorden een aanzienlijke voorraad granaten aanhoudt, waarvan vele kopieën zijn van die uit het Sovjettijdperk.

Noord-Korea “zou wel eens de grootste bron van compatibele oude artillerie-munitie buiten Rusland kunnen zijn, met inbegrip van binnenlandse productiefaciliteiten voor verdere bevoorrading,” aldus Joseph Dempsey, onderzoekmedewerker voor defensie en militaire analyse aan het International Institute for Strategic Studies (IISS).

Lee Illwoo, een expert bij het Korea Defense Network in Zuid-Korea, zegt dat zowel Noord- als Zuid-Korea – verdeeld langs ‘s werelds zwaarst versterkte grens sinds meer dan 70 jaar – elk tientallen miljoenen artilleriegranaten bewaren. Noord-Korea zal waarschijnlijk oudere granaten verkopen die het wil vervangen door nieuwere voor meervoudige raketlanceersystemen of moderne raketten in zijn legerbases in de frontlinie, zegt hij.

Noord-Korea’s grotere afhankelijkheid van kernwapens en geleide raketten kan ook de noodzaak wegnemen voor veel van zijn oudere, ongeleide artilleriegranaten die ooit een prominente rol speelden, zegt Ankit Panda, een deskundige bij de Carnegie Endowment for International Peace.

Maar Bruce Bennett, een senior veiligheidsdeskundige bij de in Californië gevestigde Rand Corporation, zegt dat de meeste artilleriekogels die naar Rusland worden gestuurd waarschijnlijk munitie voor kleine wapens zal zijn, zoals AK-47 geweren of machinegeweren.

“Het gaat niet om miljoenen artilleriegranaten en raketten – dat is meer dan het waarschijnlijke verbruik. Het zou kunnen gaan om miljoenen kogels voor kleine wapens,” zegt Bennett.

Hoe goed zijn de wapens van Noord-Korea?

Volgens een evaluatie van het IISS heeft Noord-Korea naar schatting 20.000 artilleriestukken, waaronder meervoudige raketwerpers, in gebruik, een aantal dat Dempsey omschreef als “aanzienlijk meer dan enig ander land in de wereld”.

De staatsmedia van Noord-Korea hebben hun artilleriegeschut “de eerste arm van het Volksleger en de krachtigste arm ter wereld” genoemd, die vijandelijke posities kan reduceren tot “een zee van vlammen”.

Maar de oude artilleriesystemen, waarvan de munitie waarschijnlijk aan Rusland zal worden geleverd, hebben de reputatie weinig accuraat te zijn.

Tijdens het artilleriebombardement van Noord-Korea op het Zuid-Koreaanse Yeonpyeong-eiland in de frontlinie in 2010, waarbij vier mensen omkwamen, zegt Bennett dat slechts 80 van de 300-400 granaten die Noord-Korea heeft moeten afvuren, waarschijnlijk hun doel troffen. In zijn beoordeling zegt Lee dat ongeveer de helft van de gelanceerde Noord-Koreaanse granaten uiteindelijk in het water viel voordat ze het eiland bereikten.

“Dat is miserabele artillerieprestatie. De Russen kunnen hetzelfde meemaken, wat hen niet erg gelukkig zal maken,” zei Bennett.

Waarnemers twijfelen aan het nut van Noord-Koreaanse munitie voor de Russische campagne in Oekraïne, die volgens hen het leger heeft uitgeput. Er zijn foto’s op sociale media verschenen van Russische geweren waarvan de loop is uitgeput.

Het is onduidelijk hoe ernstig het Russische tekort aan munitie is. In juli vertelde een hoge Amerikaanse defensieambtenaar aan verslaggevers dat Rusland tienduizenden artilleriegranaten per dag afvuurde en dat niet eeuwig kon volhouden.

“Hoewel er waarschijnlijk nog steeds aanzienlijke voorraden bestaan, kan het zijn dat deze voorraden in toenemende mate de voorraden overschrijden die zijn gereserveerd voor het geval zich in de toekomst een groter conflict voordoet”, aldus Dempsey.

Er worden geen Noord-Koreaanse raketten verwacht

Het is onwaarschijnlijk dat Noord-Korea Rusland ballistische raketten zal leveren die het beschouwt als cruciaal in zijn militaire strategieën ten opzichte van Washington en Seoel, zei Yang Uk, een analist aan het Asan Instituut voor Beleidsstudies in Seoel.

En als Noord-Korea besluit raketten aan Rusland te leveren, zou het ook de lanceerplatforms moeten sturen, omdat Rusland niet beschikt over lanceerinrichtingen voor de Scuds en andere raketten van het Noorden. Noord-Korea heeft een zeer wendbare ballistische raket met nucleaire kop ontwikkeld, die waarschijnlijk is gemodelleerd naar de Russische Iskander. Maar de twee raketten zijn van verschillende grootte, volgens Shin Jongwoo, een militair deskundige bij het in Seoel gevestigde Korea Defense and Security Forum.

Noord-Korea zou een aantal zaken aan Rusland kunnen leveren, gezien het feit dat de twee landen wapensystemen delen die teruggaan tot de Sovjettijd. Maar het soort munitie dat Noord-Korea aan Rusland zou leveren “zal waarschijnlijk oud zijn en bijna verlopen”, aldus Moon Seong Mook, analist aan het Zuid-Koreaanse Korea Research Institute for National Strategy.

Wat kan Noord-Korea in ruil van Rudsland krijgen?

In ruil voor wapens zal Noord-Korea waarschijnlijk voedsel, brandstof en andere materialen uit Rusland willen, omdat het Noorden het moeilijk vindt om dergelijke goederen uit het buitenland te kopen onder de sancties van de V.N. die opgelegd over zijn nucleaire programma.

Panda zei dat Noord-Korea waarschijnlijk profiteert in de vorm van geldtransfers uit Rusland, of misschien een grotere Russische mildheid bij het niet handhaven van andere sancties tegen Pyongyang, met inbegrip van de overdracht van materialen die nodig zijn voor de groei van Noord-Korea’s raketprogramma’s.

Volgens Bennett zou Noord-Korea bereid zijn te worden gecompenseerd met brandstof. Voor zijn meer geavanceerde wapens zou het geavanceerde wapentechnologieën uit Rusland kunnen betrekken, mogelijk met inbegrip van die welke het nodig heeft voor zijn verwachte kernproef, de eerste van zijn soort in vijf jaar, zei hij.

Associated Press, vertaald door TPO.