Binnenland

Nederland steunt EU-prijsplafond Russisch gas

07-09-2022 16:32

gas nordstream rusland eu europa
Shutterstock.

Nederland, dat zich consequent heeft verzet tegen een gasprijsplafond, zal een EU-voorstel steunen dat specifiek gericht is op Russisch gas, vertelde een woordvoerder van het ministerie van Energie woensdag aan Reuters.

Nederland is er ook voorstander van om een vrijwillige vermindering van de vraag naar aardgas in het EU-blok met 15% verplicht te stellen, zei woordvoerder Pieter ten Bruggencate.

“Energiebesparing heeft verreweg de voorkeur van Nederland, omdat we geloven dat dat zal helpen de prijzen te verlagen,” zei hij. “We zien dit eerder als een vraagprobleem dan als een aanbodprobleem.”

Tegelijkertijd zei hij dat de Nederlandse regering weliswaar geen voorstander is van prijsplafonds in het algemeen, maar wel achter een voorstel staat dat de voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, eerder woensdag heeft gedaan over Russisch gas.

“Op deze manier kunnen we de Russische financiĆ«n direct treffen en dat kan gebeuren zonder de bredere markt enorm te verstoren,” zei Ten Bruggencate. “De optie van een Russisch prijsplafond lijkt op brede steun te kunnen rekenen.”

De opmerkingen kwamen twee dagen voor een Europese Energieraad op vrijdag die zich moet buigen over noodmaatregelen om de hoge energieprijzen te matigen.

Aanpassingen: 7 september 18:50 uur bevestiging door en citaten van Ministerie toegevoegd.