Buitenland

Ook Egypte eist censuur in Netflix-content wegens ‘islamitische maatschappelijke waarden’

07-09-2022 20:07

Woke
Shutterstock.

CAIRO (AP) – De Egyptische mediaregulator eiste woensdag dat Netflix en andere streamingdiensten zich zouden houden aan de “maatschappelijke waarden” van dit islamitische meerderheidsland – een bedekte verwijzing naar programma’s met leden van de LGBTQ-gemeenschap.

De verklaring kwam een dag nadat Arabische Golfstaten Netflix hadden gevraagd om “aanstootgevende inhoud” van de streamingdienst te verwijderen, blijkbaar gericht op programma’s waarin homo’s en lesbiennes worden getoond.

Volgens de verklaring van de Egyptische regering moeten streamingdiensten voldoen aan de “maatschappelijke beginselen en waarden van het land” waar ze streamen. De verklaring riep hen op tot het nemen van “noodzakelijke maatregelen als zij inhoud uitzenden die in strijd is met de waarden van de samenleving”.

De verklaring van de Hoge Raad voor mediaregulering ging niet verder in detail. Later op woensdag weigerde Netflix, gevestigd in Los Gatos, Californië, een verzoek van Associated Press om commentaar.

Homoseksualiteit is zeer taboe in Egypte, waar uit een enquête van het Pew Research Center uit 2013 bleek dat 95% van de ondervraagden zei dat het “door de samenleving moet worden verworpen”.

Hoewel het niet expliciet bij wet verboden is, worden leden van de LGBTQ-gemeenschap vaak vervolgd op beschuldiging van “immoraliteit” en “losbandigheid”. De autoriteiten arresteren regelmatig homoseksuele mannen, met grote politie-invallen op privé-feesten of locaties zoals openbare baden, restaurants en bars.

Ook de Egyptische filmindustrie, lange tijd een begrip in het Midden-Oosten, verbiedt films en programma’s waarin homo’s en lesbiennes voorkomen.

Vertaald door TPO.