Buitenland

Poetin dreigt Westen te ‘bevriezen’ als EU prijsplafonds oplegt aan Russische gasexport

07-09-2022 12:56

Putin
Vladimir Vladimirovich Putin, President of Russia and former Prime Minister of Russia is attending press conference during his visit in Belgrade, Serbia. March 23 2011. Plavi011 / Shutterstock.com

VLADIVOSTOK, Rusland, 7 sept (Reuters) – President Vladimir Poetin heeft woensdag gedreigd de energieleveranties stop te zetten als er prijsplafonds worden opgelegd aan de Russische olie- en gasexport. Hij waarschuwde het Westen dat het “bevroren” zou worden als de staart van een wolf in een beroemd Russisch sprookje.

Het stopzetten van de leveranties uit Rusland, na Saoedi-Arabië ‘s werelds grootste olie-exporteur en ‘s werelds grootste aardgasexporteur, zou de mondiale energiemarkten in beroering brengen, waardoor de wereldeconomie met nog hogere energieprijzen zou worden geconfronteerd.

Op een economisch forum in de Russische stad Vladivostok aan de Stille Oceaan zei Poetin dat Europese oproepen voor een prijsplafond voor Russisch gas “dom” waren en zouden leiden tot hogere wereldprijzen en economische problemen in Europa.

De Groep van Zeven (G7) rijke democratieën kondigde vorige week plannen aan om een prijsplafond op te leggen voor de Russische olie-export, een maatregel die ook het vermogen van Rusland zou kunnen beperken om tankers en verzekeringen te krijgen van landen buiten de G7.

Rusland zou van zijn leveringscontracten afzien als het Westen zijn plannen zou doorzetten, zei Poetin.

“Zullen er politieke besluiten worden genomen die in strijd zijn met de contracten? Ja, we zullen ze gewoon niet nakomen. We zullen helemaal niets leveren als dat in strijd is met onze belangen,” zei Poetin.

“We zullen geen gas, olie, kolen, stookolie leveren – we zullen niets leveren,” zei Poetin.

De hoogste leider van Rusland voegde er nog wat uitdagend kruid aan toe uit het beroemde Russische sprookje “De Zuster-Vos en de Wolf”.

“We zouden nog maar één ding kunnen doen: net als in het beroemde Russische sprookje, zouden we de staart van de wolf veroordelen tot bevriezing,” zei Poetin.

Europa importeert gewoonlijk ongeveer 40% van zijn gas en 30% van zijn olie uit Rusland.

Sinds hij opdracht gaf tot de militaire operatie van 24 februari in Oekraïne, hebben de Verenigde Staten en hun bondgenoten volgens Poetin een economische oorlog tegen Rusland ontketend met de strengste sancties uit de moderne geschiedenis, en hij waarschuwt dat ze daardoor met een energiecrisis zullen worden geconfronteerd.

Sinds het begin van het conflict hebben de klanten van de Europese Unie beloofd hun afhankelijkheid van Russische energie te verminderen, terwijl Rusland de toevoer van drie van zijn grootste gaspijpleidingen in westelijke richting heeft afgesneden of stopgezet, terwijl de olietoevoer naar het oosten is verlegd.

Nord Stream 1

De Russische gasgigant Gazprom zei vrijdag dat de Nord Stream 1-pijpleiding, Europa’s belangrijkste aanvoerroute, gesloten zou blijven omdat een turbine in een compressorstation een motorolielek had, waardoor de groothandelsprijzen voor gas de hoogte in gingen.

Poetin zei dat Duitsland en de westerse landen er zelf schuld aan hadden dat de Nord Stream 1 pijpleiding niet operationeel was en dat Oekraïne en Polen op eigen houtje besloten om andere gasroutes naar Europa af te sluiten.

“Nord Stream 1 is nu praktisch gesloten,” zei Poetin terwijl hij Duitsland opriep om een afzonderlijke turbine voor het Portovaya compressorstation van de pijplijn terug te geven die Rusland in staat zou stellen om het pompen van gas te hervatten.

“Er is daar een olielek – het is een mogelijk explosieve situatie, een brandgevaar. De turbine kan niet werken. Geef ons een turbine en we zetten Nord Stream 1 morgen aan. Maar ze geven ons niets,” zei hij.

Rusland zegt dat het “behoorlijk” papierwerk nodig heeft voordat het de levering van de turbine na onderhoud zal accepteren. Duitsland zegt dat de turbine klaar is om teruggestuurd te worden.