Steeds meer mkb in Europa dreigt failliet te gaan door hoge energieprijzen

07-09-2022 19:01

Winkelwagen
Shutterstock

BRUSSEL, 7 september (Reuters) – Door de stijgende energiekosten dreigen steeds meer Europese kleine en middelgrote bedrijven failliet te gaan. Maatregelen van de Europese Unie om de prijzen aan banden te leggen zouden hen helpen overleven, zeiden topambtenaren van de EU-vereniging van kleine en middelgrote ondernemingen op woensdag.

Lees ook: Golf van sluitingen Nederlandse bakkerijen dreigt, ‘het is echt een noodsituatie’

Rusland heeft de energieleveranties aan Europa stopgezet als vergelding voor de westerse sancties tegen Moskou in verband met zijn invasie in Oekraïne, waardoor de prijzen de pan uit rezen. Rusland geeft die sancties de schuld van de problemen met de gaslevering, die het wijt aan storingen in de pijpleidingen.

Petri Salminen, voorzitter van SMEunited, zei dat detailhandelsbedrijven waarmee hij in Finland sprak, geconfronteerd werden met energierekeningen die stegen van 1.000 euro per maand tot 10.000 euro per maand, waardoor het voor bedrijven moeilijk wordt om levensvatbaar te blijven.

“Dit is een angst die leeft onder ondernemers in heel Europa. Het probleem bestaat al sinds het voorjaar, maar nu wordt het erger,” vertelde Salminen aan Reuters in een interview.

Lees ook: Ook glastuinbouw in moeilijkheden door hoge energieprijzen

Gerhard Huemer, directeur economisch en fiscaal beleid van SMEunited, zei dat normaal gesproken elk jaar ongeveer 5% van de bedrijven failliet gaat, maar dat het percentage bedrijven dat dreigt failliet te gaan nu is opgelopen tot 11% in Finland en 16% in Spanje, terwijl 24% van de bedrijven in België al verlies lijdt.

“Dit zijn bedrijven die de volgende periode misschien niet zullen overleven”, zei hij.

Het midden- en kleinbedrijf (mkb) vertegenwoordigt 99% van alle bedrijven in de EU-27. Zij hebben ongeveer 100 miljoen mensen in dienst, dat is twee derde van alle werknemers, en zijn goed voor 53% van het Europese bbp.

De Europese Commissie heeft woensdag een prijsplafond voor Russisch gas, een verplichte vermindering van het elektriciteitsverbruik in de EU en een plafond voor de inkomsten van niet-gasgestookte elektriciteitscentrales voorgesteld in een poging om de gevolgen van de prijsstijging te verzachten.

“Een Europese oplossing zou de meest efficiënte zijn om inmenging in de marktmechanismen op de elektriciteitsmarkt te voorkomen, maar als het gaat om het subsidiëren van huishoudens dan zijn nationale oplossingen de beste,” zei Salminen.

“Wij willen alle EU-lidstaten aanmoedigen gebruik te maken van de beschikbare ruimte om de energiekosten te verlagen”, zei hij.

Huemer zei dat als de Russische gasleveringen volledig worden stopgezet, de energieprijzen verder zullen stijgen, waardoor een of andere vorm van overheids- of EU-steun een must wordt.

“Een idee zou zijn om bedrijven te compenseren voor 80% van hun gemiddelde energieverbruik tegen prijzen van voor de oorlog (in Oekraïne) en hen de rest tegen marktprijzen te laten betalen als een stimulans om het energieverbruik te verminderen en de efficiëntie te verhogen,” zei hij.