Portemonnee

De energieprijsplannen van Britse premier Liz Truss, details

08-09-2022 13:47

London
Shutterstock.

LONDEN, 8 sept (Reuters) – De nieuwe Britse premier Liz Truss heeft donderdag een plan onthuld om huishoudens en bedrijven te helpen met hun energierekeningen. Dat plan zou 100 miljard pond of meer kunnen kosten, te financieren door te lenen.

Hier is wat de regering zei over het plan:

– Een gemiddeld huishouden zal vanaf 1 oktober de komende twee jaar niet meer dan 2.500 pond (2878 euro) per jaar aan zijn energierekening betalen.

– Het pakket omvat de tijdelijke afschaffing van groene heffingen, een maatregel ter waarde van ongeveer 150 pond (172 euro) per huishouden.

– In combinatie met een eerder aangekondigde korting van 400 pond (460 euro) op de facturen zullen de prijzen iets hoger liggen dan het huidige prijsplafond van 1971 pond (2269 euro) per jaar op basis van een normaal gebruik. Het plafond zou vanaf 1 oktober stijgen tot een gemiddelde rekening van 3549 pond (4086 euro).

– De regering zal ook een fonds voor degenen die stookolie gebruiken, wonen in stacaravans en woonwagens of mensen op warmtenetten, zodat alle consumenten kunnen profiteren van gelijkwaardige steun.

– Het beleid geldt voor huishoudens in Groot-Brittannië.

– Bedrijven zullen ook worden gesteund, hoewel er geen getal werd genoemd voor de energieprijs die voor hen zou worden vastgesteld. De regering zei dat zij zou ingrijpen om de groothandelsprijs te subsidiëren, en dat er meer details over de regeling voor bedrijven zouden volgen.

– De regeling ter ondersteuning van het bedrijfsleven zal aanvankelijk zes maanden lopen en over drie maanden opnieuw worden bezien om na te gaan of de steun gericht moet worden verleend.

– De totale kosten van de maatregel – te financieren door middel van leningen – werden niet meegedeeld. Zij worden geraamd op tientallen miljarden ponden, terwijl economen menen dat zij de Britse schuldenlast waarschijnlijk met meer dan 100 miljard pond (115,13 miljard euro) zullen doen toenemen.

– De minister van Financiën zal de kosten deze maand in een begrotingsverklaring uiteenzetten, en de interventie zal worden gefinancierd met leningen.

– De regering schat dat de interventie de piekinflatie met maximaal 5 procentpunten zal beteugelen.

– De regering zal prioriteit geven aan energiezekerheid en -veerkracht, met als doel om tegen 2040 van Groot-Brittannië een netto-exporteur van energie te maken, aldus Truss.

– Het ministerie van Financiën zal een gezamenlijke regeling met de Bank of England aankondigen om de buitengewone liquiditeitsbehoeften van energiebedrijven aan te pakken, ter waarde van maximaal 40 miljard pond (46,04 miljard euro).

– Volgende week komt er een nieuwe vergunningsronde voor olie- en gaswinning, waarbij meer dan 100 vergunningen worden afgegeven. Het moratorium op fracking wordt opgeheven en er kan een bouwvergunning worden aangevraagd als er lokale steun voor is.

– Er komen langetermijncontracten voor energiebedrijven, de regering gaat onderhandelen met producenten van hernieuwbare energie om hun prijzen te verlagen, en de regering houdt vast aan haar doelstelling om 25% van de Britse elektriciteit uit kernenergie te halen.