Buitenland

Liz Truss: Energieprijs Britse huishoudens komende twee jaar maximaal 2500 pond per jaar

08-09-2022 13:28

Clicksbox/Shutterstock

LONDEN (AP) – De Britse premier Liz Truss zei donderdag dat haar regering de energieprijzen voor huishoudens en bedrijven zal beperken om de kosten van levensonderhoud te verlichten, waardoor mensen en bedrijven in het Verenigd Koninkrijk een gure winter tegemoet gaan.

Ze zei ook dat ze meer olieboringen in de Noordzee zal goedkeuren en een verbod op fracking zal opheffen in een poging om de binnenlandse energievoorziening van het Verenigd Koninkrijk te vergroten.

Truss vertelde wetgevers in het parlement dat de tweejarige “energieprijsgarantie” betekent dat de gemiddelde rekening voor huishoudens niet meer dan 2.500 pond per jaar zal bedragen voor verwarming en elektriciteit.

De rekeningen zouden vanaf oktober stijgen tot 3.500 pond per jaar, het drievoudige van een jaar geleden. De rekeningen rijzen de pan uit door de Russische inval in Oekraïne en de economische naschokken van COVID-19 en Brexit.

“Wij steunen dit land om deze en komende winter door te komen en de oorzaken van de hoge prijzen aan te pakken, zodat we nooit meer in dezelfde situatie terechtkomen”, zei Truss tegen de wetgevers.

Bedrijven en openbare instellingen zoals ziekenhuizen en scholen zullen ook steun krijgen, maar voor zes maanden in plaats van twee jaar.

De regering zegt dat de bovengrens het snel stijgende inflatiecijfer in het Verenigd Koninkrijk met 4 tot 5 procentpunten zal doen dalen. De inflatie bereikte in juli 10,1% en zal naar verwachting voor het einde van het jaar stijgen tot 13%.

De regering heeft niet gezegd hoeveel het prijsplafond zal kosten, maar de ramingen komen uit op meer dan 100 miljard pond. Truss heeft oproepen van de oppositie om een windfall tax op de winsten van oliemaatschappijen te heffen, afgewezen. De maximumprijs zal worden betaald uit fondsen van de schatkist en door te lenen.

De Labourpartij in de oppositie zegt dat dit betekent dat de Britse belastingbetaler de rekening zal moeten betalen.

Labour-woordvoerder voor energie Ed Miliband beschuldigde Truss ervan een windfall levy te verwerpen “puur op basis van dogma’s”.

De aankondiging, op de tweede volledige dag van Truss’ ambtstermijn, komt na een zomer waarin de regering weigerde te zeggen hoe ze zou reageren. Voormalig premier Boris Johnson kon geen belangrijke beslissingen nemen nadat hij in juli had aangekondigd dat hij zou aftreden. Truss, die de wedstrijd van de Conservatieve Partij won om Johnson als leider te vervangen, weigerde haar plannen bekend te maken voordat ze in functie was.Truss, een conservatieve voorstander van de vrije markt, heeft gezegd dat ze de voorkeur geeft aan belastingverlagingen boven aalmoezen, maar ze is tot handelen gedwongen door de omvang van de crisis.

De invasie van Oekraïne heeft in heel Europa een energiecrisis veroorzaakt. Rusland heeft de aanvoer van goedkoop aardgas afgesneden waar het continent jarenlang van afhankelijk was geweest om fabrieken te laten draaien, elektriciteit op te wekken en huizen te verwarmen.

Groot-Brittannië importeert zijn aardgas grotendeels uit Noorwegen, niet uit Rusland, en is dus kwetsbaar voor prijsschommelingen op de wereldmarkt.

Het V.K. heeft de hoeveelheid energie die door windenergie wordt geproduceerd dramatisch verhoogd in de recente jaren, en is van plan om meer kerncentrales te bouwen.

Truss zei ook dat ze veel meer vergunningen voor boringen in de Noordzee zou afgeven en het verbod op fracking in Groot-Brittannië zou opheffen. Beide maatregelen zullen worden veroordeeld door milieuactivisten, die vrezen dat Truss zal terugkrabbelen van de juridisch bindende toezegging van het Verenigd Koninkrijk om de CO2-uitstoot tegen 2050 tot nul te herleiden.

Groot-Brittannië heeft fracking in november 2019 opgeschort, omdat het niet mogelijk was bevingen in verband met het boren nauwkeurig te voorspellen.

Truss zegt dat ze de verbintenis om de uitstoot tot nul te beperken steunt, maar dat dit niet ten koste mag gaan van mensen en bedrijven.