Politiek Buitenland

Peiling: meerderheid Amerikanen ziet MAGA-beweging als ondermijning van democratie

08-09-2022 10:20

Trump-aanhangers op het Capitool. Bron: Lev Radin via Shutterstock

WASHINGTON, 7 september (Reuters) – Dagen nadat de Democratische president Joe Biden een vurige toespraak hield waarin hij de voormalige president Donald Trump en zijn Republikeinse bondgenoten aanviel als een extremistische bedreiging, bleek uit een woensdag voltooide Reuters/Ipsos-enquĂȘte dat een meerderheid van de Amerikanen van mening is dat de beweging van Trump de democratie ondermijnt.

Achtenvijftig procent van de respondenten in de tweedaagse opiniepeiling – waaronder een op de vier Republikeinen – zei dat Trump’s “Make America Great Again” beweging een bedreiging vormt voor de democratische fundamenten van Amerika.

De toespraak van Biden op 1 september betekende een scherpe wending voor zijn pogingen om de Democraten te steunen in de tussentijdse verkiezingen van 8 november, wanneer de Republikeinen de controle over het Amerikaanse Congres willen winnen.

In zijn toespraak in Pennsylvania, een belangrijk electoraal slagveld, riep Biden de kiezers op om Trump en extremisme te verwerpen. Republikeinse leiders, waaronder de leider van de minderheid in het Huis van Afgevaardigden Kevin McCarthy, reageerden door Biden een splijtzwam te noemen.

De peiling benadrukt de sterk gepolariseerde staat van de Amerikaanse politiek.

Negenenvijftig procent van de respondenten zei dat Biden’s toespraak het land verder zal verdelen, hoewel slechts ongeveer de helft van de respondenten zei dat ze de toespraak helemaal niet bekeken of gevolgd hadden.

Hoewel Trump populair blijft onder Republikeinen, heeft zijn reputatie binnen de partij schade geleden sinds een menigte van zijn aanhangers het Amerikaanse Capitool aanviel op 6 januari 2021, in een poging om wetgevers te stoppen met het certificeren van de verkiezingsoverwinning van Biden.

Uit de peiling van Reuters/Ipsos blijkt dat 60% van de Republikeinen niet denkt dat de MAGA-beweging van Trump de meerderheid van de partij vertegenwoordigt.

Biden’s eigen goedkeuringscijfers blijven laag, ondanks een reeks van recente wetgevende prestaties. Slechts 39% van de respondenten zei dat ze het goedkeuren van Biden’s werk als president, een niveau niet ver boven de laagste niveaus die Trump had tijdens zijn presidentschap.

De laatste Reuters/Ipsos peiling, online uitgevoerd in het Engels in de Verenigde Staten, verzamelde antwoorden van 1.003 volwassenen, waaronder 411 Democraten en 397 Republikeinen. De peiling heeft een betrouwbaarheidsinterval – een maatstaf voor de nauwkeurigheid – van vier procentpunten.