Binnenland

Kabinet wil bij zware misdrijven vervolging via een videoverbinding mogelijk maken

09-09-2022 15:55

Lea Rae/Shutterstock

Vanaf volgend jaar moet het bij zware misdrijven mogelijk worden om verdachten niet fysiek aanwezig te laten zijn in de rechtbank. De NOS bericht dat het kabinet van plan is om zogenaamde ”videovervolging” mogelijk te maken. Zo moeten de veiligheidsrisico’s worden ingeperkt die ontstaan doordat verdachten worden vervoerd van de gevangenis naar de rechtbank. De rechter kan, als het plan doorgaat, vanaf 1 januari besluiten om verdachten in een speciale ruimte te laten plaatsen, waarvandaan ze hun eigen stafproces digitaal kunnen bijwonen.

Als zware boeven niet meer iedere keer vervoerd worden, scheelt dit bovendien in de politie-inzet en kosten die bij sommige zaken komen kijken. De Raad van State moet zich nog wel buigen over het voorstel. Verdachten hebben wettelijk het recht om aanwezig te zijn bij hun eigen zaak, maar bij dit plan kan de rechter hier dus een digitale aanwezigheid van maken. Ook de advocaten van de verdachten zouden in de speciale ruimte aanwezig moeten zijn om hun cliƫnten bij te staan, maar kunnen niet tegelijkertijd in de rechtbank zijn.

De Hoge Raad deed in 2020 al eens een uitspraak waarin bepaald werd dat een rechtszaak via videoverbinding niet per se in strijd is met een eerlijk proces. Het ging hierbij wel om een scenario waarin een betrokkene vanwege Covid-19 niet fysiek aanwezig kon zijn. Het huidige voorstel kwam naar aanleiding van het Marengo-proces tegen Ridouan Taghi en zijn ondergeschikten. Hierbij speelde de angst dat Taghi zijn eigen bevrijding zou laten organiseren. NRC schreef in januari dat Taghi in de Extra Beveiligde Inrichting in Vught al aan verschillende scenario’s had gewerkt voor een uitbraak. Hierbij zou ook een overval op het gevangenentransport zijn besproken met zijn neef en advocaat Youssef T., die inmiddels ook vastzit.