Portemonnee

Ook in Duitsland dreigt omvallen bakkerijen, ‘velen staan tot nek in het water’

09-09-2022 13:12

Brot pretzl
Shutterstock.

MUELHEIM AN DER RUHR (Duitsland), 9 september (Reuters) – De Duitse bakkerijhouder Peter Hemmerle verwacht dat de jaarlijkse elektriciteitsrekening van zijn bedrijf zal verviervoudigen tot 1,2 miljoen euro nu de energieprijzen zijn gestegen sinds het uitbreken van de oorlog in Oekraïne.

Zijn bakkerij Heinz Hemmerle in Muelheim an der Ruhr is voor de werking van de kneedmachines en koelkamers afhankelijk van elektriciteit, terwijl de ovens werken op gas, waarvan de prijs ook de pan uit is gerezen door de teruglopende invoer uit Rusland.

De nieuwe elektriciteitsrekening moet begin volgend jaar ingaan, aldus Hemmerle, en stijgt naar 1,2 miljoen euro van de 300.000 euro die het bedrijf voorheen per jaar betaalde.

De stijgende grondstofprijzen, zoals voor suiker, meel, melk en boter, drukken ook op het bedrijf, dat 170 werknemers in dienst heeft en 13 bakkerijen in de stad exploiteert.

“Dan zijn er nog de personeelskosten, die moeten stijgen zodat onze werknemers ook van hun loon kunnen leven”, vertelde Hemmerle, de mede-eigenaar van de bakkerij, aan Reuters.

Het bedrijf is een van de ongeveer 10.000 bakkerijen in heel Duitsland die alarm slaan omdat de gestegen kosten niet langer zomaar kunnen worden afgewenteld op de klanten, die toch al terughoudend zijn om het basisvoedsel te kopen nu de inflatie bijna 8% bereikt.

Met een consumptie van ongeveer 56 kg per huishouden in Duitsland is brood het belangrijkste basisvoedsel in de grootste economie van Europa, die trots is op zijn broodcultuur en zijn bijna 3.000 broodsoorten, van pretzels tot pompernikkel. De handel heeft een jaarlijkse omzet van ongeveer 15 miljard euro.

“In de bakkersbranche staan veel bedrijven tot hun nek in het water, ze weten niet meer hoe ze de kosten moeten dragen”, vertelde Daniel Schneider, het hoofd van de Duitse bakkersvereniging, aan Reuters.

In het naburige Nederland dreigt de stijging van de energieprijzen ook een golf van sluitingen van bakkerijen, waarschuwden industrielobby’s op dinsdag, terwijl bedrijven uit sectoren over het hele continent de kosten hebben geteld.

Schneider zei dat bakkerijen proberen hun activiteiten en het assortiment brood dat zij aanbieden te optimaliseren. Overschakelen op olie- of elektriciteitsovens is ook een optie, maar een kostbare en tijdrovende zaak, voegde hij eraan toe, waarbij hij verwacht dat een toenemend aantal bakkerijen zal sluiten als de energiekosten niet snel dalen.

“De bakkerijsector, met zijn regionale, gedecentraliseerde en duurzame voedselproductie en zijn systemische relevantie voor de bevolking, staat voor een van de grootste uitdagingen in zijn geschiedenis.” aldus Schneider.

De regeringscoalitie van Duitsland kondigde zondag een steunpakket van 65 miljard euro aan om burgers en bedrijven te helpen de inflatie het hoofd te bieden. Energie-intensieve bedrijven zullen in totaal 3 miljard euro van die steun krijgen over dit en volgend jaar.

“Zonder hulp van de politiek dreigen talrijke bedrijven te verdwijnen, wat niet alleen banen zal kosten, maar ook de bevoorradingszekerheid van basislevensmiddelen in gevaar zal brengen”, aldus Schneider.

Minister van Economie Robert Habeck zei donderdag dat de regering een brede paraplu van reddingsmaatregelen voor Duitse bedrijven zou creëren en hulpprogramma’s voor kleinere bedrijven zou openstellen.

Voor Hemmerle is het onwaarschijnlijk dat de stijgende prijzen het bedrijf uit de markt zullen stoten, maar ze zullen wel de winst drukken en ervoor zorgen dat klanten goedkopere opties gaan zoeken in plaats van een vers brood.

“Het is begrijpelijk dat de mensen op hun centen moeten bezuinigen … misschien telt de goede kwaliteit van de bakker op een gegeven moment niet meer, maar de prijs is doorslaggevend. Daarom maak ik me zorgen,” zei hij.