Portemonnee

Duitsland vreest overbelasting elektriciteitsnetwerk door massaal gebruik elektrische kachels

11-09-2022 16:43

Verwarming
Shutterstock

FRANKFURT, 11 september (Reuters) – Duitsers zouden hun elektriciteitsnet kunnen overbelasten als ze overschakelen op inefficiënte elektrische kachels in een poging om gastekorten deze winter te vermijden, waarschuwden nutsbedrijven in een artikel dat zondag werd gepubliceerd.

Huishoudens hebben hun voorraad elektrische ventilatorkachels, inclusief draagbare apparaten, aangevuld, zo blijkt uit verkoopcijfers, uit angst dat Rusland de gasleveringen zou kunnen stopzetten of verder beperken in de nasleep van de oorlog in Oekraïne.

De directeur van de Duitse vereniging van energie- en waterbedrijven, BDEW, zegt tegen het dagblad Handelsblatt dat klanten met nog hogere energierekeningen kunnen worden opgezadeld als ze de apparaten niet spaarzaam gebruiken.

“En ze kunnen het elektriciteitsnet overbelasten, bijvoorbeeld wanneer veel huishoudens hun ventilatorkachels in een deel van de stad op een koude winternacht tegelijk aanzetten”, aldus BDEW-directeur Kerstin Andreae.

Ze zegt dat ze begrip heeft voor de angst van mensen voor koude huizen, maar dat sommige van de overlevingsmechanismen averechts kunnen werken.

Nord Stream 1

Samen met andere landen van de Europese Unie probeert Duitsland de huizen en industrieën te ondersteunen die gebukt gaan onder een verdere stijging van de energieprijzen nadat Rusland de leveringen via de Nord Stream 1 aardgaspijpleiding heeft stopgezet.

De Duitse regering heeft toegezegd dat industriële gebruikers bij een tekort als eersten op rantsoen zullen worden gesteld en dat particuliere huishoudens gespaard zullen blijven van bezuinigingen.

De voorzitter van het Duitse federale netwerkagentschap zei zaterdag in een interview met de krant Tagesspiegel ook dat lokale stroomoverbelastingen het gevolg kunnen zijn van pieken in het gebruik van ventilatorkachels.

Klaus Mueller voegt eraan toe dat zelfs bij “zeer hoge” gasprijzen, elektrische kachels de gebruikers nog steeds meer zouden kosten dan centrale verwarming op gas, de meest voorkomende vorm van woningverwarming in het land.

Volgens gegevens van marktonderzoeker GfK kochten Duitsers in de eerste helft van het jaar 600.000 elektrische verwarmingstoestellen, bijna 35% meer dan een jaar eerder.