Politiek Buitenland

Exitpolls Zweden: centrum-links blok aan kop met 50,6% van stemmen

11-09-2022 19:58

Zweden
Jeppe Gustafsson / Shutterstock.com

STOCKHOLM, 11 september (Reuters) – Het centrum-linkse blok in Zweden lijkt op weg naar een nipte overwinning op de rechtse tegenstanders, zo blijkt uit een exitpoll na afloop van de stemming op zondag, hoewel de anti-immigratie partij Zweden Democraten winst boekte en de op een na grootste partij in het parlement zou kunnen worden.

Lees ook: Zweden stemt: ‘Welkom in de terugkeertrein, u heeft een enkeltje, volgende halte, Kabul!’

De peiling van de commerciële omroep TV4 gaf het centrum-linkse blok 50,6% van de stemmen tegen 48,0% voor de rechtse oppositiepartijen, hoewel Zweedse opiniepeilingen soms aanzienlijk verschillen van de uiteindelijke uitslag.

De peiling van de openbare omroep SVT gaf het centrum-linkse blok 49,8% van de stemmen tegen 49,2% voor de rechtse oppositiepartijen, hoewel exitpolls soms aanzienlijk verschillen van het uiteindelijke resultaat.

De exit poll voorspelt dat centrum-links – geleid door Andersson’s sociaal-democraten, die al acht jaar aan de macht zijn – 176 zetels zal winnen, één meer dan de 175 die nodig zijn voor een meerderheid in het 349 zetels tellende parlement. Rechts zou 173 zetels behalen, zo blijkt uit de exitpoll.

“De SVT exit poll heeft het elke keer bij het rechte eind gehad sinds ze ermee begonnen,” zegt Mikael Gilljam, hoogleraar politieke wetenschappen aan de Universiteit van Göteborg.

“We weten niet of dat deze keer ook het geval is. Maar als ik op iemand geld moet zetten, zal het links zijn.”

 

Lees ook: Uiterst rechtse Zweden Democraten grote machtsfactor bij Zweedse verkiezingen zondag
Lees ook: Zondag verkiezingen in Zweden, dit is wat je moet weten
Lees ook: Zweden stemt, in een gepolariseerd en emotioneel geladen politiek landschap

 

Aanpassingen: ‘exitpoll’ toegevoegd aan kop en lead, zin over waarschijnlijke nieuwe ambtstermijn Andersson uit lead verwijderd wegens te grote onzekerheid definitieve uitslag, laatste drie alinea’s toegevoegd, 21:17 uur.