Buitenland

Premier Griekenland kan zich oorlog met Turkije niet voorstellen

11-09-2022 19:49

F16
General Dynamics F-16 C Fighting Falcon of Hellenic Air Force HAF, 2019. Flight Video and Photo / Shutterstock.com

THESSALONIKI, Griekenland (AP) – De premier van Griekenland zegt dat hij zich niet kan voorstellen dat de spanningen met buurland NAVO-bondgenoot Turkije ooit zouden kunnen escaleren in een gewapend conflict.

Premier Kyriakos Mitsotakis sprak zondag op een persconferentie op de Thessaloniki International Fair, waar hij zaterdag een toespraak hield waarin hij de economische beleidsdoelstellingen van zijn regering uiteenzette.

Lees ook: Griekenland: ‘Spanning met Turkije kan escaleren in tweede conflict op Europese grond’

Op de vraag van The Associated Press of een recente escalatie in de retoriek van Turkije, onder leiding van president Recep Tayyip Erdogan, de voorbode zou kunnen zijn van een gewapend conflict, antwoordde Mitsotakis ontkennend.

“Ik geloof niet dat dit ooit zal gebeuren. En als het, God verhoede het, zou gebeuren, zou Turkije een absoluut verwoestende reactie krijgen. En ik denk dat ze dat heel goed weten. Turkije kent de competentie van de Griekse (gewapende) strijdkrachten,” zei hij.

Erdogan heeft Griekenland beschuldigd van het bezetten van zogenaamd gedemilitariseerde eilanden in de Egeïsche Zee en heeft gedreigd dat Turkije actie zou ondernemen.

Lees ook: Turkije: ‘Griekse kustwacht heeft vrachtschip in Egeïsche zee beschoten’

Mitsotakis voegde eraan toe dat hij, ondanks de “onaanvaardbare” opmerkingen van Erdogan, nog steeds openstaat voor een dialoog en een ontmoeting met hem.

Mitsotakis koppelde de ondubbelzinnige steun van Griekenland voor Oekraïne aan de vrees dat, als Rusland zegeviert, dit als voorbeeld zou kunnen dienen voor andere landen met expansionistische plannen.

Lees ook: In Turkse ogen gedraagt Griekenland zich als een schurkenstaat met Europese gedoogsteun

“Er is een scheidslijn tussen landen die de onschendbaarheid van grenzen (en) de regels van het internationaal recht respecteren en landen die menen dat zij, op basis van het recht van de sterkste, zich kunnen richten op landen die zij zwakker achten en de grenzen in een opwelling kunnen veranderen”, aldus Mitsotakis.

Mitsotakis voegde eraan toe “dat het heel belangrijk is Oekraïne de kans te geven met Rusland over vrede te onderhandelen op zijn eigen voorwaarden en zeker niet als de verliezer in deze oorlog”.

Lees ook: President Erdogan beschuldigt Griekenland van ‘bezetten’ eilanden in Egeïsche Zee