Portemonnee

EU wil inkomsten duurzame energiecentrales afromen, verplichte ‘solidariteitsbijdrage’

12-09-2022 15:08

Frans Timmermans
Alexandros Michailidis/Shutterstock.

BRUSSEL, 12 september (Reuters) – De Europese Commissie heeft plannen gemaakt om het overschot aan inkomsten van elektriciteitscentrales die niet op gas draaien af te romen, en het geld te gebruiken om energieconsumenten met torenhoge rekeningen te steunen, volgens een ontwerpdocument dat door Reuters is ingezien.

Het ontwerpvoorstel, waarvan de details naar verwachting deze week door Brussel worden onthuld, zou fossiele brandstofbedrijven ook verplichten een ‘solidariteitsbijdrage’ te leveren om geld te verzamelen voor landen om te besteden aan maatregelen om de energiecrisis te verzachten.

Olie-, gas-, kolen- en raffinaderijen zouden een financiële bijdrage moeten leveren op basis van “belastbare overwinsten in het belastingjaar 2022”, aldus het ontwerp, dat nog kan worden gewijzigd voordat het wordt gepubliceerd.

De tijdelijke regeling zou regeringen geld opleveren om maatregelen te financieren die de energiecrisis in Europa kunnen helpen verlichten, onder meer door huishoudens en bedrijven met hoge energierekeningen te ondersteunen, energie-intensieve industrieën te helpen, het energieverbruik in de EU terug te dringen en Europa meer zelfvoorzienend te maken wat zijn energievoorziening betreft.

“De solidariteitsbijdragen worden gerechtvaardigd door het feit dat dergelijke bedrijven onvoorspelbare extra winsten maken, die het gevolg zijn van onvoorziene omstandigheden,” aldus het ontwerp-voorstel.

“Deze winsten komen niet overeen met de normale winst die deze entiteiten in normale omstandigheden zouden hebben behaald of hadden kunnen verwachten indien de onvoorspelbare gebeurtenissen op de energiemarkten (…) zich niet hadden voorgedaan,” aldus het voorstel.

De noodsituatie op energiegebied, die is ontstaan door de Russische invasie van 24 februari in Oekraïne, betekent dat de maatregel door een versterkte meerderheid van de lidstaten zou worden aangenomen – wat betekent dat hij geen unanieme goedkeuring van de 27 lidstaten zou vereisen.

De Commissie zal ook een maatregel voorstellen om inkomsten uit elektriciteitscentrales die niet op gas werken terug te vorderen en het geld te gebruiken om energieconsumenten met torenhoge facturen te ondersteunen, naast een vermindering van de vraag naar elektriciteit in de EU, aldus het ontwerp.

 

Aanpassingen: zes alinea’s toegevoegd om 15:18 uur.