Buitenland

Oekraïne pakt oblast Charkov terug, Rusland evacueert troepen en valt infrastructuur aan

12-09-2022 11:21

anmbph/Shutterstock

Het Oekraïense leger heeft in een paar dagen tijd vrijwel de gehele oblast Charkov terugveroverd op Rusland. Het Russische ministerie van Defensie spreekt liever over het ”hergroeperen” van strijdkrachten naar het gebied van de aan Rusland gelieerde Volksrepubliek Donetsk. Sinds het falen van de inname van Kiev geldt het veroveren van de provincies Donetsk en Loehansk als het voornaamste oorlogsdoel voor Moskou. Het Institute for the Study of War merkt op dat dit doel onrealistisch wordt. Rusland kan het bezette gebied in Charkov namelijk niet meer gebruiken om de oblast Donetsk te omsingelen. (Tekst gaat verder na de Tweet)

De Oskil-rivier lijkt nu de nieuwe frontlinie in het noordoosten van Oekraïne te zijn. Ook zijn er nog gevechten in de oblast Cherson, in het zuiden van het land. Hier werd vorige week met veel lawaai een nieuw tegenoffensief aangekondigd. De Oekraïense terreinwinst lijkt vooralsnog veel minder spectaculair dan in Charkov. Af en toe neemt Oekraïne een boerderij of dorp in, met veel artilleriebeschietingen over en weer.

Tegenacties

Als vergeldingsactie vuurde Rusland gisteravond raketten af op Oekraïense energiecentrales. De kruisraketten waren afkomstig van schepen op de Zwarte en Kaspische Zee, en zorgden voor black-outs in grote delen van Midden- en Oost-Oekraïne. De raketten werden vanaf de kust gespot. Als gevolg van de beschietingen kwamen miljoenen mensen in de oblast Soemy, Charkov, Poltava, Donetsk, en Dnjepropetrovsk zonder stroom te zitten. Ongeveer 80 procent van die stroomvoorziening zou maandagochtend weer hersteld zijn. Ook de laatste actieve reactor in de kerncentrale van Zaporizja moest zondag worden uitgeschakeld na beschietingen. Van deze bombardementen geven Rusland en Oekraïne nog steeds elkaar de schuld.

Vuhledar

Ondertussen gaan er bij Russische Telegram-kanalen geruchten rond over mogelijke Oekraïense voorbereidingen in het zuidoosten. Bij het dorp Vuhledar, in oblast Donetsk, zouden Oekraïense troepen zich nu verzamelen. Ook zouden ze bezig zijn met het verwijderen van mijnenvelden die ze zelf hadden aangelegd als onderdeel van de verdedigingslinie. Er zouden versterkingen naar het dorp Krasnohorivka zijn gestuurd, vlakbij de door Rusland bezette stad Donetsk (veel oblasts hebben een gelijknamige hoofdstad).

 


 
 

Advertentie

True managed webspace

Lees ook deze artikelen

Tank

Steeds meer openlijke kritiek op Russische mobilisatie, ook vanuit pro-Kremlin-kringen

Rusland leger

Poetins leger: 25 miljoen reservisten en dienstplichtigen vormen terugblik op Sovjet-verleden

Pro-Russische separatisten in Donetsk, Loehansk, Zaporizja en Cherson houden referenda

Europese landen moeten besluiten hoe om te gaan met Russische dienstweigeraars, Duitse Die Linke wil Russische vluchtelingen toelaten

Zelensky vraagt Verenigde Naties om maatregelen tegen Rusland, wil tribunaal, verlies vetorecht

Oekraïne en Rusland ruilen gevangenen uit met Turkse en Saudische bemiddeling

Jens Stoltenberg

Jens Stoltenberg: ‘Dreigement met kernwapens Poetin gevaarlijke, roekeloze retoriek’

Raket

‘Poetin heeft geen excuus nodig om te escaleren in Oekraïne, maar in Rusland zelf’

Mateusz Morawiecki

Premier Polen: ‘Rusland wil Oekraïne vernietigen’

Premier Mark Rutte: ‘Mobilisatie Rusland is geen directe dreiging van totale oorlog met Westen’

Vladimir Putin

Internationale reacties op mobilisatie Rusland, overzicht

Zelfverklaarde Volksrepublieken Donetsk en Loehansk willen deze week nog referendum over aansluiting bij Rusland

Oekraïeners heroveren een stukje Loehansk, en pro-Russische separatisten willen referenda over aansluiting bij Rusland

Kirgizië en Tadzjikistan hebben na 30 jaar nooit overeenstemming bereikt over hun grenzen, en dat is nu te zien

Iskander

Russische raket slaat in bij Oekraïnse kerncentrale, ‘nucleair terrorisme’

Mark Alexander Milley

Voorzitter Joint Chiefs of Staff VS: ‘Onduidelijk hoe Rusland zal reageren op tegenslagen’

Atoombom

President Biden waarschuwt Poetin geen kernwapens te gebruiken: ‘Reactie zal ingrijpend zijn’

Fotozondag: het massagraf van Izium, Oekraïne

TPO Podcast vrijdag: slechts 1 euro