Buitenland

Oekraïne pakt oblast Charkov terug, Rusland evacueert troepen en valt infrastructuur aan

12-09-2022 11:21

anmbph/Shutterstock

Het Oekraïense leger heeft in een paar dagen tijd vrijwel de gehele oblast Charkov terugveroverd op Rusland. Het Russische ministerie van Defensie spreekt liever over het ”hergroeperen” van strijdkrachten naar het gebied van de aan Rusland gelieerde Volksrepubliek Donetsk. Sinds het falen van de inname van Kiev geldt het veroveren van de provincies Donetsk en Loehansk als het voornaamste oorlogsdoel voor Moskou. Het Institute for the Study of War merkt op dat dit doel onrealistisch wordt. Rusland kan het bezette gebied in Charkov namelijk niet meer gebruiken om de oblast Donetsk te omsingelen. (Tekst gaat verder na de Tweet)

De Oskil-rivier lijkt nu de nieuwe frontlinie in het noordoosten van Oekraïne te zijn. Ook zijn er nog gevechten in de oblast Cherson, in het zuiden van het land. Hier werd vorige week met veel lawaai een nieuw tegenoffensief aangekondigd. De Oekraïense terreinwinst lijkt vooralsnog veel minder spectaculair dan in Charkov. Af en toe neemt Oekraïne een boerderij of dorp in, met veel artilleriebeschietingen over en weer.

Tegenacties

Als vergeldingsactie vuurde Rusland gisteravond raketten af op Oekraïense energiecentrales. De kruisraketten waren afkomstig van schepen op de Zwarte en Kaspische Zee, en zorgden voor black-outs in grote delen van Midden- en Oost-Oekraïne. De raketten werden vanaf de kust gespot. Als gevolg van de beschietingen kwamen miljoenen mensen in de oblast Soemy, Charkov, Poltava, Donetsk, en Dnjepropetrovsk zonder stroom te zitten. Ongeveer 80 procent van die stroomvoorziening zou maandagochtend weer hersteld zijn. Ook de laatste actieve reactor in de kerncentrale van Zaporizja moest zondag worden uitgeschakeld na beschietingen. Van deze bombardementen geven Rusland en Oekraïne nog steeds elkaar de schuld.

Vuhledar

Ondertussen gaan er bij Russische Telegram-kanalen geruchten rond over mogelijke Oekraïense voorbereidingen in het zuidoosten. Bij het dorp Vuhledar, in oblast Donetsk, zouden Oekraïense troepen zich nu verzamelen. Ook zouden ze bezig zijn met het verwijderen van mijnenvelden die ze zelf hadden aangelegd als onderdeel van de verdedigingslinie. Er zouden versterkingen naar het dorp Krasnohorivka zijn gestuurd, vlakbij de door Rusland bezette stad Donetsk (veel oblasts hebben een gelijknamige hoofdstad).