Portemonnee

Paus: ‘Belastingen zijn verkeerd begrepen vorm van delen en sociale rechtvaardigheid’

12-09-2022 13:29

Pope Francis, 2016. AM113/Shutterstock.

VATICAAN CITY, 12 september (Reuters) – Belastingen zijn “een vaak verkeerd begrepen” instrument van sociale rechtvaardigheid en moeten niet worden gezien als een voorbeeld van een regering die haar bevoegdheden overschrijdt, vertelde paus Franciscus op maandag aan een publiek van Italiaanse bedrijfsleiders.

De in Argentinië geboren paus sprak in de aanloop naar de algemene verkiezingen op 25 september in Italië, een land dat bekend staat om belastingontduiking en waar een rechtse coalitie die grote belastingverlagingen belooft, op weg is naar een duidelijke overwinning.

“Wat belastingen en heffingen doen in de moderne wereld en democratieën is heel belangrijk, ze zijn een vaak verkeerd begrepen vorm van delen,” vertelde Franciscus aan leden van Confindustria, de belangrijkste bedrijfslobby van Italië.

In zijn toespraak drong de paus er ook bij bedrijfsleiders op aan om hun rijkdom op andere manieren te delen, onder meer door liefdadigheid, het voeren van een eerlijk loonbeleid en het creëren van nieuwe banen, met name voor jongeren.

“Belastingen moeten rechtvaardig en eerlijk zijn, vastgesteld op basis van ieders draagkracht, zoals in de Italiaanse grondwet staat, zei Franciscus.

“Het belastingsysteem en de administratie moeten efficiënt zijn en niet corrupt. Maar belastingen mogen niet worden beschouwd als usurpatie”, voegde hij eraan toe.