Buitenland

EU veroordeelt doodstraffen tegen twee LGBTQ-activistes in Iran

13-09-2022 18:07

Iran
AP Photo/Halabisaz, File

BRUSSEL, 13 september (Reuters) – De Europese Unie heeft dinsdag de doodstraffen veroordeeld die Iran heeft uitgesproken tegen twee vrouwen, Elham Chubdar en Zahra Sedighi Hamedani, die volgens voorstanders en mensenrechtengroeperingen LGBT-activisten zijn en onschuldig aan enig misdrijf.

“De EU is principieel tegen de doodstraf, te allen tijde en onder alle omstandigheden, en streeft naar de wereldwijde afschaffing ervan”, aldus Peter Stano, woordvoerder van Josep Borrell, hoofd van het EU-buitenlandsbeleid.

“De EU is ook fel gekant tegen alle vormen van criminalisering van seksuele geaardheid en genderidentiteit”, voegde hij eraan toe.

Het officiĆ«le Iraanse persbureau IRNA meldde op 5 september dat twee vrouwen ter dood waren veroordeeld op beschuldiging van “corruptie op aarde” en “mensenhandel”.

“Corruptie op aarde” is een term die de Iraanse autoriteiten gebruiken om te verwijzen naar een breed scala van misdrijven, waaronder misdrijven die verband houden met de islamitische moraal.

In maart beschreef de hoogste leider Ayatollah Ali Khamenei homoseksualiteit als onderdeel van een “morele deprivatie” die wijdverspreid is in de westerse beschaving.

Stano zei dat de EU zal blijven aandringen op de eerbiediging van de mensenrechten in de Islamitische Republiek.

“In het kader van onze bilaterale betrekkingen met Iran zullen wij er bij de Iraanse autoriteiten op blijven aandringen dat zij het volledige scala van fundamentele rechten voor hun burgers garanderen, ongeacht hun godsdienst, overtuiging, seksuele geaardheid of enige andere status”, merkte hij op.

Westerse rechtengroeperingen hebben Iran vaak bekritiseerd om zijn behandeling van LGBTQ-kwesties. Volgens het Iraanse rechtssysteem kunnen homoseksuele daden worden bestraft met de doodstraf.