Buitenland

‘Het is nog te vroeg om te zeggen dat Rusland op keerpunt in oorlog staat’

13-09-2022 18:43

Kiev
Shutterstock/kibri_ho.

LONDEN, 13 sept (Reuters) – Het is te vroeg om te zeggen of de recente winst die Oekraïne heeft geboekt in het Oosten van het land ten koste van Rusland een keerpunt is in de oorlog, zei een westerse functionaris dinsdag.

“Het is te vroeg om te zeggen of dit een keerpunt is in de oorlog, maar het is een moment dat kracht heeft in termen van zowel operaties als psychologie,” vertelt de functionaris aan verslaggevers op voorwaarde van anonimiteit.

“Er is een debat gaande over de aard van de Russische terugtrekking, maar het is waarschijnlijk dat dit in strikt militaire termen een terugtrekking is, bevolen en gesanctioneerd door de generale staf, in plaats van een regelrechte ineenstorting”.

Kharkiv

Sinds Moskou zaterdag zijn belangrijkste bastion in het noordoosten van Oekraïne heeft opgegeven, wat de ergste nederlaag is sinds de begindagen van de oorlog, hebben Oekraïense troepen tientallen steden heroverd in een verbluffende verschuiving in het momentum van de strijd.

“Het ziet er duidelijk dramatisch uit. Het is een groot gebied. Maar we moeten er rekening mee houden dat de Russen een aantal goede beslissingen hebben genomen om hun linies in te korten en ze beter verdedigbaar te maken, en dat ze daarvoor grondgebied hebben opgeofferd,” zegt de functionaris, die eraan toevoegt dat hij niet verwacht dat Rusland onmiddellijk zou proberen om het verloren grondgebied terug te winnen.

“Ze zijn al overbelast, ze worden op meerdere fronten aangevallen, dus ik denk dat ze zullen proberen te consolideren. Zullen ze in de toekomst proberen terug te gaan naar Kharkhiv? Mogelijk, maar zeker niet in de nabije toekomst.”