Buitenland

‘Ingrijpend’ abortusverbod aangenomen in West Virginia, VS

13-09-2022 23:16

abortus foetus
Gustavo Pantano / Shutterstock.com

13 september (Reuters) – Wetgevers in West Virginia hebben dinsdag een ingrijpend abortusverbod aangenomen, dat de procedure zelfs verbiedt in de vroegste dagen van de zwangerschap met beperkte uitzonderingen voor verkrachting, incest en de gezondheid van de moeder.

Het wetsvoorstel verbiedt abortus nadat een embryo in de baarmoeder van een vrouw is geïmplanteerd, meestal binnen een paar dagen na de conceptie. Minderjarigen die het slachtoffer zijn van verkrachting of incest zouden tot 14 weken de tijd hebben om een zwangerschap af te breken, terwijl volwassenen die verkracht zijn slechts acht weken de tijd hebben om een abortus te laten uitvoeren.

Het wetsvoorstel gaat nu naar de Republikeinse gouverneur Jim Justice, die het naar verwachting zal ondertekenen.

De Republikeinse wetgevers hebben wekenlang getwist over de striktheid van het wetsvoorstel, waarbij uiteindelijk de tijd die slachtoffers van verkrachting hebben om zich te laten behandelen, werd verkort, maar de strafrechtelijke sancties voor artsen werden geschrapt.

In de staat West Virginia is één abortuskliniek in bedrijf.

“Het gaat die abortuskliniek sluiten, daar ben ik zeker van,” zei de Republikeinse Senator Robert Karnes op de Senaatsvloer, onder luid geroep van pro-choice demonstranten die buiten de kamerdeuren stonden. “Ik geloof dat het veel baby’s zal redden.”

Kaylen Barker, woordvoerder van het Women’s Health Center of West Virginia, zegt dat de kliniek niet zal sluiten, ook al is het personeel niet langer in staat om abortussen uit te voeren. Zoals veel klinieken die abortussen uitvoeren, biedt de faciliteit de procedure niet dagelijks aan.

De meeste dagen zijn gewijd aan diensten zoals genderbevestigende hormoontherapie, HIV preventie en behandeling en routine gynaecologische zorg – baarmoederhalsonderzoeken, kankerscreenings – meestal voor patiënten met een laag inkomen die van Medicaid gebruik maken en nergens anders heen kunnen.

De democratische Senator Owens Brown, de enige zwarte Senator van West Virginia, heeft zich tegen het wetsvoorstel uitgesproken voordat het door de senaat werd aangenomen. Hij zei dat als hij rondkijkt naar zijn collega-wetgevers, hij een lichaam ziet dat voor het overgrote deel bestaat uit blanke mannen van middelbare leeftijd tot oudere mannen uit de middenklasse of daarboven.

Brown vergelijkt groepen mannen die wetgeving aannemen die overwegend vrouwen treft met wetten die werden aangenomen door blanke wetgevers toen slavernij legaal was in de VS. Hij zegt dat “alle wetten zijn geen goede wetten, die door mannen zijn gemaakt”.

“Dat is in veel opzichten enigszins irrationeel om een wet te kunnen toepassen die nooit op jou van toepassing zal zijn,” zegt hij tegen zijn collega-wetgevers. “Het is gemakkelijk voor u om daar te zitten en dat te doen omdat u nooit de consequenties van uw daden onder ogen zult hoeven zien.”

Lees ook: Hongarije scherpt relatief liberale abortuswetgeving aan, voor het eerst sinds jaren ’50