Portemonnee

Polen wil elektriciteitsprijzen in 2023 bevriezen op huidige niveau

13-09-2022 20:03

Polen
Shutterstock.

WARSAW, 13 Sept (Reuters) – Polen is van plan om in 2023 de elektriciteitsprijzen te bevriezen op het huidige niveau voor huishoudens die minder energie verbruiken, zei de regerende Wet en Rechtvaardigheid (PiS) leider op dinsdag, terwijl de regering naar manieren zoekt om consumenten te beschermen tegen de stijgende prijzen.

PiS heeft een daling van de publieke steun gezien toen de energiekosten stegen na de Russische invasie in Oekraïne, waardoor de Poolse inflatie naar het hoogste niveau in meer dan twee decennia steeg, met prijzen die 16,1% jaar-op-jaar stegen in augustus.

“We hebben stappen ondernomen om ervoor te zorgen dat elektriciteit voor elk gezin, voor een huishouden tot 2.000 kilowattuur, tegen een vaste prijs is en, in feite, de huidige prijs,” zei Jaroslaw Kaczynski tijdens een bijeenkomst met kiezers.

“Als iemand het verbruik ten opzichte van het voorgaande jaar met ten minste 10% vermindert, krijgt hij een extra korting,” voegde hij eraan toe.

Kaczynski zei dat de stap zou resulteren in het stabiel houden van de prijzen voor ongeveer tweederde van de Poolse huishoudens, terwijl meer maatregelen later deze week door premier Mateusz Morawiecki zouden worden gepresenteerd.

Brandstofsubsidies

Deze stap voegt zich bij een reeks van stappen die door de regering zijn genomen, zoals belastingvoordelen, brandstofsubsidies voor huishoudens, en andere maatregelen.

In augustus zei Morawiecki dat de energiebedrijven een deel van de steunkosten zouden moeten opvangen door lagere stijgingen van de energietarieven.

De PiS-leider zei ook dat de regering in gesprek is met de door de staat gecontroleerde banken om de rente voor oude en nieuwe deposito’s te verhogen tot 7-8%.