Politiek Buitenland

Senatoren VS stellen wet voor om Rusland ‘staatsponsor van terrorisme’ te kunnen noemen

14-09-2022 20:46

Putin
Vladimir Vladimirovich Putin, President of Russia and former Prime Minister of Russia is attending press conference during his visit in Belgrade, Serbia. March 23 2011. Plavi011 / Shutterstock.com

WASHINGTON, 14 september (Reuters) – Democratische en Republikeinse Amerikaanse senatoren hebben woensdag wetgeving voorgesteld om Rusland aan te merken als ‘staatsponsor van terrorisme’, een label waar Oekraïne op aandringt, maar waartegen de regering van president Joe Biden zich verzet.

“De noodzaak van deze maatregel is nu dringender dan ooit tevoren”, zei de Democratische senator Richard Blumenthal, een van de voorstanders van het wetsvoorstel, op een persconferentie, verwijzend naar de moorden op burgers en andere “brute, wrede onderdrukking” in Oekraïne sinds de invasie van Rusland.

De Republikeinse senator Lindsey Graham, een andere voorstander, zei dat de het labelen van Rusland als sponsor van terrorisme een sterk signaal van steun voor Oekraïne zou afgeven aan Kiev, maar ook aan de Amerikaanse bondgenoten, terwijl Rusland strenge straffen kan worden opgelegd, zoals de mogelijkheid om het land voor de Amerikaanse rechter te dagen voor zijn acties in Oekraïne en strengere sancties op te leggen.

Het was niet meteen duidelijk wanneer en óf de maatregel in stemming zou komen. Maar de twee senatoren pleiten al maanden voor de aanwijzing en brachten in juli een bezoek aan Kiev om de maatregel te promoten.