Buitenland

Zelensky moet toezien op evacuatie van zijn geboortestad, en raakt lichtgewond bij een auto-ongeluk

15-09-2022 13:07

Dmytro Larin/Shutterstock

Autoriteiten in de Oekraïense stad Kryvy Rih hebben inwoners in sommige staddelen opgeroepen tot evacuatie, nadat Russische beschietingen een nabijgelegen stuwdam beschadigden. Volgens Oekraïne was de beschieting een vergelding voor de Oekraïense successen aan het front van de afgelopen dagen. De BBC schrijft dat de precieze omvang van de schade moeilijk te bepalen is. Het waterpeil zou na de aanval snel zijn gestegen, maar is inmiddels weer wat gedaald. Het stadsbestuur zegt de situatie inmiddels onder controle te hebben, maar hield rekening met de overstroming van 20 straten. Er zijn geen doden gevallen bij de aanval, en ook zou er niemand gewond zijn geraakt.

Kryvy Rih is de geboortestad van president Zelensky, en had aan het begin van de oorlog een bevolking van 600.000 mensen. Zelensky noemde de aanval op de dam een ”terroristische daad”, en zegt dat de dam en het stuwmeer geen militaire waarde hebben, en dus geen legitiem doelwit kunnen zijn.

Zelensky raakte zelf woensdag lichtgewond bij een ongeluk in Kiev. Volgens CNN botste een burger met zijn auto op de auto waarmee de president werd vervoerd. Er lijkt geen sprake te zijn geweest van opzet. De bestuurder van de personenauto moest wel worden verzorgd door de medische staf die in het presidentiële konvooi zat, en is per ambulance naar het ziekenhuis gebracht. Zelensky was woensdagochtend nog in de oostelijke stad Izjoem, waar hij het hijsen van de Oekraïense vlag bijwoonde. Izjoem, in de oblast Charkov, werd op 10 september heroverd nadat Russische troepen zich terug hadden getrokken.