Buitenland

Chinese president Xi Jinping waarschuwt in Samarkand voor ‘kleurenrevoluties’

16-09-2022 15:42

Gil Corzo/Shutterstock

De Chinese president Xi Jinping heeft in een speech voor de leiders van de Shanghai-samenwerkingsorganisatie gezegd dat landen waakzaam moeten zijn voor ”kleurenrevoluties”. Hiermee doelt hij op volksopstanden die worden aangezwengeld door Westerse landen en organisaties, en die een bedreiging kunnen vormen voor de merendeels autocratische leiders van het SCO-lidstaten.

China is volgens het AP bereid om, in samenwerking met buurlanden, een regionaal trainingscentrum op te richten voor ”contra-terrorisme”. Veel details bevatte de speech van president Xi hier echter niet over. Hij zei dat China andere landen wil helpen met het versterken van hun veiligheidsapparaten. in de eerste plaats zou China 2.000 politieagenten kunnen trainen voor andere lidstaten, met name Centraal-Aziatische buurlanden. Die agenten zullen worden ingezet bij onrust.

Drie Kwaden

De speech van Xi Jinping past in het Chinese beleid om waakzaam te zijn voor de ”Drie Kwaden”, dat wil zeggen terrorisme, separatisme, en extremisme. Een oproep tot democratisch bestuur, of tot zelfbestuur voor een etnische minderheid, valt wat de communistische partij betreft ook onder extremisme. Het Drie Kwaden-beleid wordt dan ook gezien als een belangrijke factor achter de harde onderdrukking van onder andere de Oeigoeren en Tibetanen.

Xi greep in 2017 bij een SCO-top in Astana al de kans om hierover te spreken. Pakistan en India werden in dat jaar volwaardige leden van de organisatie. Ook deze twee landen kampen, net als de meeste SCO-leden, met nogal wat militante groepen en afscheidingsbewegingen. Het huidige gastland van de top, Oezbekistan, riep in juli nog een noodtoestand uit vanwege protesten in de westelijke regio Karakalpakstan, waar sommige inwoners ook onafhankelijkheid wensen.

De SCO heeft in dit kader al een specifiek orgaan: De ”Regionale Anti-Terrorisme Structuur”, of kortweg ”RATS”, waar alle lidstaten en permanente vertegenwoordiger naartoe sturen. Het hoofdkwartier van dit orgaan zit in de Oezbeekse hoofdstad Tasjkent. De SCO moet zo de coördinatie  van lidstaten verbeteren bij het bestrijden van terrorisme, separatisme, en internationale criminaliteit.