Politiek Buitenland

Donald Trump omarmt nu openlijk QAnon

16-09-2022 12:41

QAnon
AP Photo/Rebecca S. Gratz, File

Na jarenlang te hebben gelfirtr QAnon, omarmt Donald Trump openlijk de ongegronde samenzweringstheorie, zelfs nu het aantal angstaanjagende gebeurtenissen die ermee in verband worden gebracht, groeit.

Op dinsdag, met behulp van zijn Truth Social platform, plaatste de Republikeinse voormalig president een afbeelding van zichzelf waarin hij het Qanon symbool draagt met daarbij de woorden “The Storm is Coming.” In de overlevering van QAnon verwijst de “storm” naar de eindoverwinning van Trump, wanneer hij vermoedelijk opnieuw aan de macht zal komen en zijn tegenstanders zullen worden berecht, en mogelijk geëxecuteerd, op live televisie.

Nu Trump een nieuwe poging tot het presidentschap overweegt en steeds assertiever is geworden in het Republikeinse voorverkiezingsproces tijdens de Midterms, blijkt uit zijn acties dat hij zich niet distantieert van de politieke marge, maar deze juist verwelkomt.

Hij heeft tientallen recente Q-gerelateerde berichten gepubliceerd, in tegenstelling tot 2020, toen hij beweerde dat hij weliswaar niet veel wist over QAnon, maar de samenzweringstheorie ervan niet kon weerleggen.

Onder druk gezet over QAnon-theorieën dat Trump de natie zou redden van een satanische sekte van kindersekshandelaars, beweerde hij onwetend te zijn, maar vroeg: “Moet dat iets slechts zijn?”.

“Als ik kan helpen de wereld van problemen te redden, ben ik bereid dat te doen,” zei Trump.

Trump’s recente postings bevatten afbeeldingen die naar hemzelf verwijzen als een martelaar die vecht tegen criminelen, psychopaten en de zogenaamde deep state. In een nu verwijderde post van eind augustus, reposte hij een “q drop“, een van de cryptische berichten waarvan QAnon aanhangers beweren dat ze afkomstig zijn van een anonieme overheidsmedewerker met een top secret clearance.

Een woordvoerder van Trump reageerde niet op een verzoek om commentaar.

QAnon-achterban

Zelfs als zijn berichten niet direct naar de samenzweringstheorie verwezen, heeft Trump gebruikers die dat wel doen versterkt. Uit een analyse van Associated Press blijkt dat van de bijna 75 accounts die Trump de afgelopen maand heeft gerepost op zijn Truth Social profiel, meer dan een derde QAnon heeft gepromoot door slogans, video’s of beelden van de beweging te delen. Ongeveer 1 op de 10 bevat QAnon taal of links in hun profielbio’s.

Eerder deze maand koos Trump een QAnon-lied om een bijeenkomst in Pennsylvania af te sluiten. Hetzelfde liedje komt voor in een van zijn recente campagnevideo’s en is getiteld ‘WWG1WGA’, een acroniem dat wordt gebruikt als verzamelnaam voor Q-aanhangers en staat voor “Where we go one, we go all“.

Online genoten Q-aanhangers van de aandacht van Trump.

Yup, haters!” schreef een commentator op een anoniem QAnon messageboard. “Trump heeft de Q-memes opnieuw getoetst. En hij zal het opnieuw doen, meer en meer van hen, over en OVER, totdat (asterisk)iedereen(asterisk) het eindelijk snapt. Maak ons maar belachelijk wat je wilt, wat dan ook! Binnenkort zal Q overal zijn!”

Trump Sending a Clear Message Patriots,” schreef een aan QAnon gelinkt account op Truth Social. “Hij heeft dit met een reden heruitgezonden.”

De voormalige president zoekt misschien solidariteit met zijn trouwste aanhangers op een moment dat hij te maken krijgt met escalerende onderzoeken en potentiële uitdagers binnen zijn eigen partij, volgens Mia Bloom, een professor aan de Georgia State University die QAnon heeft bestudeerd en onlangs een boek schreef over de groep.

“Dit zijn mensen die Trump tot messias-achtige status hebben verheven, waarbij alleen hij deze ‘cabal‘ kan stoppen,” vertelde Bloom donderdag aan de AP. “Daarom zie je zoveel afbeeldingen (in online QAnon-ruimtes) van Trump als Jezus.”

Op Truth Social bejubelen aan QAnon gelieerde accounts Trump als held en redder en belasteren ze president Joe Biden door hem te vergelijken met Adolf Hitler of de duivel. Wanneer Trump de inhoud deelt, feliciteren ze elkaar. Sommige accounts tonen trots hoe vaak Trump hen in hun biografieën heeft “herkauwd”.

Hoop op gewelddadige opstand

Door hun eigen taal te gebruiken om QAnon-aanhangers rechtstreeks aan te spreken, vertelt Trump hen dat ze al die tijd gelijk hebben gehad en dat hij hun geheime missie deelt, volgens Janet McIntosh, een antropologe aan de Brandeis University die het taalgebruik en de symbolen van QAnon heeft bestudeerd.

Het stelt Trump ook in staat hun overtuigingen en hun hoop op een gewelddadige opstand te onderschrijven zonder dat uitdrukkelijk te zeggen, zei ze, waarbij ze zijn recente bericht over “de storm” aanhaalde als een bijzonder angstaanjagend voorbeeld.

“De ‘storm komt’ is steno voor iets heel duisters dat hij niet hardop zegt,” zei McIntosh. “Dit is een manier voor hem om te wijzen op geweld zonder er expliciet toe op te roepen. Hij is de prins van de plausibele ontkenning.”

Bloom voorspelde dat Trump later zal proberen Q-gerelateerde koopwaar op de markt te brengen of misschien QAnon volgelingen zal vragen te doneren aan zijn juridische verdediging.

Ongeacht het motief, zei Bloom, is het een roekeloze zet die een gevaarlijke beweging voedt.

Criminele voorvallen

Een groeiende lijst van criminele voorvallen is in verband gebracht met mensen die hun steun hebben betuigd aan de samenzweringstheorie, waarvoor U.S. intelligence officials hebben gewaarschuwd dat het meer geweld kan uitlokken.

QAnon-aanhangers waren onder degenen die met geweld het Capitool bestormden tijdens de mislukte opstand van 6 januari 2021.

In november 2020 reden twee mannen naar een stemlokaal in Philadelphia in een Hummer versierd met QAnon-stickers en geladen met een geweer, 100 kogels en andere wapens. Aanklagers beweerden dat ze probeerden de verkiezingen te verstoren.

Vorig jaar werd een Californische man die vertelde dat hij was verlicht door QAnon beschuldigd van het doden van zijn twee kinderen omdat hij geloofde dat ze slangen-DNA hadden.

Vorige maand werd een vrouw uit Colorado beschuldigd van poging tot ontvoering van haar zoon uit een pleeggezin nadat haar dochter zei dat ze begon om te gaan met aanhangers van QAnon. Andere aanhangers zijn beschuldigd van milieuvandalisme, schieten van verfkogels op militaire reservisten, ontvoering van een kind in Frankrijk en zelfs het doden van een maffiabaas in New York.

Zondag schoot de politie een man uit Michigan dood die volgens hen zijn vrouw had vermoord en zijn dochter ernstig had verwond. Een overlevende dochter vertelde The Detroit News dat ze gelooft dat haar vader gemotiveerd werd door QAnon.

“Ik denk dat hij altijd vatbaar was voor (geestelijke) problemen, maar het bracht hem echt naar beneden toen hij al die rare dingen op het internet las,” vertelde ze de krant.

Hetzelfde weekend werd een man uit Pennsylvania die de inhoud van QAnon op Facebook had gepost, gearresteerd nadat hij naar verluidt een Dairy Queen was binnengedrongen met een pistool en zei dat hij alle Democraten wilde vermoorden en Trump weer aan de macht wilde brengen.

Belangrijke sociale media platforms waaronder YouTube, Facebook en Twitter hebben inhoud die verband houdt met QAnon verboden en accounts die deze inhoud proberen te verspreiden geschorst of geblokkeerd. Dat heeft veel van de activiteiten van de groep gedwongen op platforms met minder moderatie, waaronder Telegram, Gab en Trump’s eigen platform, Truth Social.