Politiek Buitenland

Giorgia Meloni steunt Victor Orbán, critici: ‘Meloni ongeschikt om Italië te leiden’

16-09-2022 15:17

Giorgia Meloni
Rome, Italy - February 03, 2020: Giorgia Meloni. Alessia Pierdomenico / Shutterstock.com

ROME, 16 september (Reuters) – Giorgia Meloni, waarschijnlijk de volgende premier van Italië na verkiezingen deze maand, is ongeschikt om het land te leiden, zeiden haar critici vrijdag, nadat ze de Hongaarse leider Viktor Orban steunde in een ruzie met Europa.

Algemeen wordt verwacht dat Meloni een rechtsconservatieve alliantie, waaronder haar eigen partij Broeders van Italië, de Lega en Forza Italia, bij de verkiezingen van 25 september naar de overwinning zal leiden en het land zijn meest rechtse regering sinds de Tweede Wereldoorlog zal geven.

Zowel de Italiaanse broeders als de Lega hebben nauwe banden met Orban en schaarden zich donderdag aan zijn zijde toen het Europees Parlement met 433 tegen 123 stemmen het “bestaan van een duidelijk risico van een ernstige schending” door Hongarije van de kernwaarden van de EU aan de kaak stelde.

Meloni verdedigde haar steun voor Orban en zei dat de stemming betekende dat haar oude vriend nu misschien dichter bij de Russische president Vladimir Poetin komt te staan.

“De intelligente keuze zou zijn om de Europese landen dichter bij elkaar te brengen in plaats van ze uit elkaar te drijven”, zei ze tegen de Rai radio. “We kunnen onze tegenstanders geen bondgenoten geven.”

Maar Meloni’s eigen tegenstanders veroordeelden haar en Lega-leider Matteo Salvini ronduit voor het verdedigen van Orban, die al jaren in gevecht is met de EU over vermeende mensenrechtenschendingen en het ondermijnen van de onafhankelijkheid van de rechterlijke macht en de academische wereld.

“Ik zeg dat Meloni en Salvini ofwel terugkrabbelen en publiekelijk toegeven dat ze het mis hadden over Orban, of ik zeg dat ze ongeschikt zijn om Italië te regeren”, zei oud-premier Giuseppe Conte, leider van de anti-establishment Vijfsterrenbeweging.

Enrico Letta, leider van de centrumlinkse Democratische Partij, sloot zich aan bij zijn woorden en noemde Orban “een gevaar voor heel Europa”. Orban zelf deed de stemming in het EU-parlement vrijdag af als een “saaie grap”.

De Europese Commissie zal naar verwachting later deze week aanbevelen om de voor Boedapest bestemde miljarden uit de gedeelde begroting van 1,1 biljoen euro voor 2021-27 op te schorten.

De lidstaten zouden dan drie maanden de tijd hebben om bij meerderheid van stemmen over de aanbeveling van de Commissie te beslissen, wat betekent dat Rome alleen een dergelijke maatregel niet kan blokkeren, zelfs niet als Meloni de macht overneemt.

Zowel Meloni als Salvini hebben hun eurosceptische standpunten de afgelopen jaren wat afgezwakt, maar ze hekelen tijdens campagnetoernooien nog regelmatig “Brusselse bureaucraten” en zeggen dat ze de Italiaanse belangen boven die van Europa zullen stellen.

Hun bondgenoot Silvio Berlusconi, die Forza Italia leidt, waarschuwde dat hij uit een toekomstige coalitie zou stappen als hij denkt dat zijn partners de banden van Italië met Europa en de NAVO in gevaar brengen.

“Als deze mensen, onze bondgenoten, die ik vertrouw en respecteer, een andere weg zouden inslaan, zouden wij dat niet accepteren”, zei hij donderdag tegen de Rai.