Politiek Buitenland

Joe Biden wil social mediabedrijven verantwoordelijk houden voor verspreiden haat

16-09-2022 10:49

likes
Shutterstock.

WASHINGTON, 15 september (Reuters) – De Amerikaanse president Joe Biden heeft tijdens de United We Stand top in het Witte Huis op donderdag Amerikanen opgeroepen zich uit te spreken tegen racisme en extremisme en zei dat hij het Congres zou vragen meer te doen om sociale mediabedrijven verantwoordelijk te houden voor het verspreiden van haat.

Lees ook: Het nepnieuws-, racisme-, en desinformatie-businessmodel van Bitchute, Rumble en Odysee

Deelnemers gaven Biden een staande ovatie toen hij zei dat hij wilde dat het Congres “sociale mediabedrijven verantwoordelijk houdt voor het verspreiden van haat.”

“Ik roep het Congres op om de speciale immuniteit voor sociale mediabedrijven af te schaffen en veel strengere transparantie-eisen aan hen allemaal op te leggen,” zei Biden.

Het Witte Huis heeft herhaaldelijk opgeroepen tot intrekking van Sectie 230, een wet die online bedrijven vrijwaart van aansprakelijkheid voor door gebruikers geplaatste inhoud.

Biden zei dat Amerika al lang een “doorgaande lijn van haat” tegen minderheidsgroepen kent, die de afgelopen jaren “te veel zuurstof” heeft gekregen van de politiek en de media.

“Het is zo belangrijk dat we blijven schreeuwen,” zei hij. “Het is zo belangrijk dat mensen weten dat wij dat niet zijn.”

Big Tech

Verschillende grote technologiebedrijven deden ook mee. YouTube zei dat het zijn inspanningen ter bestrijding van gewelddadig extremisme uitbreidt door inhoud te verwijderen waarin gewelddaden worden verheerlijkt met als doel anderen te inspireren tot het plegen van schade, fondsenwerving of rekrutering.

Microsoft zei dat het meer gebruik ging maken van kunstmatige intelligentie en instrumenten voor machinaal leren om geloofwaardige geweldsdreigingen op te sporen en gaming te gebruiken om empathie op te bouwen.

Ook federale instanties kondigden nieuwe initiatieven aan.

Advocaat-generaal Merrick Garland vertelde de top dat alle 94 Amerikaanse openbaar ministeries het komende jaar zouden werken aan een initiatief United Against Hate, om het begrip van de gemeenschap en de melding van haatmisdrijven te vergroten en vertrouwen op te bouwen tussen rechtshandhaving en gemeenschappen.

Het evenement erkende ook gemeenschappen die geleden hebben onder haatzaaiende aanvallen, waaronder massale schietpartijen in een homonachtclub in Orlando in 2016 en in een supermarkt in Buffalo, New York, eerder dit jaar, waarbij 10 zwarte mensen werden neergeschoten door een uitgesproken racist.

Het aantal haatmisdrijven in de Verenigde Staten bereikte in 2020, de laatste beschikbare gegevens, een hoogtepunt van 12 jaar, aldus de FBI vorig jaar.

Charlottesville

Biden werd geïntroduceerd door Susan Bro, moeder van Heather Heyer, die in augustus 2017 werd gedood tijdens een blanke nationalistische rally in Charlottesville, Virginia. “Haar moord weerklonk over de hele wereld, maar de haat begon en eindigde daar niet,” zei Bro.

Het Witte Huis evenement komt slechts enkele weken nadat Biden in een toespraak in Philadelphia waarschuwde dat extremistische Republikeinen een bedreiging vormen voor de democratie.

Biden ging donderdag in op de kritiek dat de toespraak verdeeldheid zaaide.

“Zwijgen is medeplichtigheid, we kunnen niet zwijgen,” zei Biden. “Er zijn mensen die zeggen dat als we dit ter sprake brengen, we het land verdelen. Door het ter sprake te brengen leggen we het zwijgen op.”

Biden kondigde een impuls van 1 miljard dollar aan door filantropen om bruggen te bouwen tussen Amerikanen met verschillende achtergronden, en een initiatief dat wordt gesteund door de stichtingen van de voormalige presidenten Barack Obama, George W. Bush, Bill Clinton en Gerald Ford.