Buitenland

Duizenden demonstreren in Istanbul tegen LGBTQ-organisaties, LGBTQ-‘propaganda’

18-09-2022 22:16

Gay
Shutterstock.

Een anti-LGBTQ-groep heeft zondag in Istanbul gemarcheerd en geƫist dat LGBTQ-verenigingen worden gesloten en hun activiteiten worden verboden, in de grootste demonstratie van dit type in Turkije.

Enkele duizenden mensen namen deel aan de demonstratie met de naam “The Big Family Gathering“. Kursat Mican, een spreker van de organisatoren, zei dat ze meer dan 150.000 handtekeningen hadden verzameld om van het Turkse parlement een nieuwe wet te eisen die een verbod zou inhouden op wat zij ‘LGBTQ-propaganda’ noemen, die volgens hen Netflix, sociale media, kunst en sport doordringt.

Hatice Muge, die als kindermeisje werkt, kwam naar de bijeenkomst vanuit de provincie Bursa.

“Mensen zijn hier ondanks de regen voor hun kinderen, voor toekomstige generaties,” zei ze en drong er bij de Turkse regering op aan om actie te ondernemen. “Ze moeten de familie redden, ze moeten de kinderen redden van deze vuiligheid.”

De groep hield spandoeken vast met de tekst: “Bescherming van het gezin is een kwestie van nationale veiligheid.”

LGBTQ-parades zijn sinds 2015 niet meer toegestaan in Turkije.

Voorafgaand aan de demonstratie van zondag verspreidden de organisatoren een video met beelden van eerdere LGBTQ Pride-marsen in Turkije. De video werd opgenomen in de lijst met openbare aankondigingen van de Turkse mediawaakhond.

De video en de demonstratie leidden tot verontwaardiging bij LGBTQ-verenigingen en andere rechtengroeperingen. De organisatoren van Istanbul Pride riepen het bureau van de gouverneur op om het evenement te verbieden en de autoriteiten om de video te verwijderen, omdat beide hatelijk zouden zijn.

ILGA Europe, dat zich inzet voor LGBTQ-gelijkheid, tweette dat het zich grote zorgen maakt over de risico’s van geweld.

“De Turkse staat moet zijn grondwettelijke verplichting nakomen om al zijn burgers te beschermen tegen haat en geweld.

Het Turkije-kantoor van Amnesty International zei dat openbare aankondigingen waarin het evenement wordt genoemd, in strijd zijn met de Turkse beginselen inzake gelijkheid en non-discriminatie.

Turkse topambtenaren hebben LGBTQ-mensen “perverselingen” genoemd die de traditionele gezinswaarden willen aantasten.