Politiek Buitenland

Ondanks voorsprong Meloni zegt Lega-leider Salvini premier van Italië te willen worden

18-09-2022 21:24

Matteo Salvini
Matteo Salvini, 23 ottober, 2018.

PONTIDA, Italië, 18 september (Reuters) – De rechtse Lega wil het Italiaanse premierschap winnen als er volgende week verkiezingen worden gehouden, vertelde haar leider Matteo Salvini zondag op de jaarlijkse bijeenkomst van zijn partij in Noord-Italië.

Er wordt algemeen verwacht dat een conservatieve alliantie van partijen, waaronder de Lega, de verkiezingen van 25 september zal winnen. Maar het zal waarschijnlijk een bitterzoet moment zijn voor Salvini, die zijn positie als onbetwiste leider van rechts heeft zien overrompelen door Giorgia Meloni.

“Voor mij zou het een trots, een vreugde, een sensatie zijn om door u en president Sergio Mattarella te worden gekozen als premier van dit buitengewone land,” zei Salvini voor duizenden vlaggenzwaaiende aanhangers in Pontida, de spirituele thuisbasis van zijn partij.

Meloni’s nationalistische partij Broeders van Italië zal naar verwachting ongeveer 25% van de stemmen halen, terwijl de Lega wordt geschat op ongeveer 12%, tegen 34% bij de verkiezingen voor het Europees Parlement in 2019.

Sommige veteranen van de Lega hebben gesuggereerd dat Salvini zou kunnen worden afgezet als het stemaandeel verder daalt, maar diehard aanhangers verwierpen zondag elk gesprek over een mislukking.

“Ze krijgen misschien minder stemmen, maar ik ben ervan overtuigd dat centrumrechts zal winnen en aangezien het een coalitie is, zullen ze samen regeren,” zei supporter Marco Mollica, een 39-jarige metaalbewerker uit Turijn.

De Lega keerde terug naar Pontida – waar zij haar eerste jaarlijkse bijeenkomst hield in 1990 – na een onderbreking van drie jaar als gevolg van de COVID-19 pandemie.

Partijfunctionarissen zeiden dat een vloot van meer dan 200 bussen en treinen dit jaar naar schatting 100.000 supporters uit het hele land bracht.

De menigte leek echter kleiner dan in 2019, toen naar schatting 35.000 tot 40.000 mensen aanwezig waren, en twee politieagenten vertelden Reuters dat er ongeveer 15.000 deelnemers waren.

De Noordelijke Lega was oorspronkelijk geworteld in het rijke noorden, waarbij de toenmalige leider Umberto Bossi afscheiding eiste van het armere zuiden. Salvini schrapte controversieel het woord “noordelijk” uit de partijnaam en drong aan op de oprichting van een nationale macht – een beslissing die veel van de oude getrouwen boos maakte.

Gegarandeerd tweedehands

Salvini beloofde dat als de Lega deel zou uitmaken van de volgende regering, zij zich zou inzetten voor autonomie voor de regio’s, zodat deze meer zeggenschap zouden krijgen over de besteding van lokaal geheven belastingen – iets waar de nationalistische Meloni zich lauw voor heeft opgesteld.

“Autonomie beloont degenen die goed regeren en helpt de burgers omdat het het masker afneemt van de praatjesmakers die hun volk jarenlang in nood laten zitten en zeggen dat het altijd de schuld van anderen is,” zei hij.

Salvini, 49, herbouwde de partij vanaf bijna-ruïne toen hij negen jaar geleden de leiding nam, door de oude onafhankelijkheidsstrijdkreten te vervangen door de slogan “Italianen eerst” en het gezang tegen Rome te vervangen door beledigingen aan het adres van Brussel.

Zijn strategie leek te werken: de Lega vormde in 2018 een coalitieregering en Salvini werd zelf minister van Binnenlandse Zaken. Maar door een reeks politieke blunders sindsdien kon zijn bondgenoot Meloni hem in de peilingen voorbijstreven.

Aan het begin van de rally hebben ministers en regionale gouverneurs van de Lega formeel toegezegd de regio’s meer autonomie te geven en te streven naar verlaging van belastingen en energierekeningen. Ze beloofden ook de pensioenleeftijd te verlagen, de komst van immigranten te stoppen en het rechtssysteem te verbeteren.

In zijn toespraak beloofde Salvini de 90 euro belasting die Italianen jaarlijks betalen om de staatsomroep RAI te financieren te schrappen en kleine dorpen nieuw leven in te blazen door er een belastingvrije zone voor onroerend goed van te maken.

Hij beloofde ook trouw aan Meloni en Silvio Berlusconi’s Forza Italia.

“Giorgia, Silvio en ik hebben dezelfde kijk op alles, bijna alles, en vijf jaar lang zullen we samen goed regeren,” zei hij.


 
 

Advertentie

True managed webspace

Lees ook deze artikelen

Giorgia Meloni

Verkiezingen Italië, exitpolls: rechtse coalitie winnaar, Meloni tussen 22% en 26% stemmen

Giorgia Meloni, Silvio Berlusconi, Matteo Salvini

Verkiezingen Italië zondag onder nieuwe kieswet van 2018, feitenoverzicht

Giorgia Meloni

Verkiezingen Italië zondag: eerste exitpolls verwacht rond 23:00 uur

Giorgia Meloni

Verkiezingen Italië: de verwarrende flipperkastpolitiek in het gebroken politieke spectrum

Silvio Berlusconi

Italië, Silvio Berlusconi: ‘Poetin wilde regering van fatsoenlijke mensen in Kiev plaatsen’

Ursula von der Leyen

Ursula von der Leyen uit dreigement naar rechts Italië: ‘Niet afwijken van democratische beginselen, zie Hongarije en Polen’

Silvio Berlusconi Giorgia Meloni

Verkiezingen in Italië zondag mogelijk laagste opkomst ooit, ‘kan dalen tot 66%’

Giorgia Meloni

Broeders van Italië-prominent geeft EU schuld van hoge inflatie eurozone

Giorgia Meloni, Silvio Berlusconi, Matteo Salvini

Zondag verkiezingen in Italië, dit is wat je moet weten (2): de politieke kopstukken

Zondag verkiezingen in Italië, dit is wat je moet weten

Silvio Berlusconi

Bij Italiaanse verkiezingen telt stem van jongeren meer dan ooit

Silvio Berlusconi Giorgia Meloni

Verkiezingen Italië: ‘Rechts blok zal makkelijk kunnen regeren, ondanks meningsverschillen’

Scholz SPD

Duitse SPD: ‘Italië niet beter af met rechtse populisten en neofascisten aan de macht’

Silvio Berlusconi

Verkiezingen Italië: ‘Berlusconi zou wel eens de koningsmaker van coalitie kunnen worden’

Giorgia Meloni

Italiaanse vrouwen hebben gemengde gevoelens bij mogelijke vrouwelijke premier Meloni

Giorgia Meloni

Giorgia Meloni steunt Victor Orbán, critici: ‘Meloni ongeschikt om Italië te leiden’

Italië zal na verkiezingen in elk geval niet Poetin-vriendelijker worden

Enrico Letta

Italiaanse oud-premier, centrum-links: ‘Angst stuwt de groei van extreemrechts in Europa’

TPO Podcast vrijdag: slechts 1 euro