Politiek Buitenland

President Biden waarschuwt Poetin geen kernwapens te gebruiken: ‘Reactie zal ingrijpend zijn’

18-09-2022 12:37

Atoombom, Kernwapens
Shutterstock.

WASHINGTON, 17 september (Reuters) – De Amerikaanse president Joe Biden heeft er bij de Russische president Vladimir Poetin op aangedrongen geen tactische nucleaire of chemische wapens te gebruiken na de tegenslagen in Oekraïne, in een interview met CBS News dat zondag wordt uitgezonden.

Het Oekraïense leger heeft deze week in het noordoosten van het land de Russische troepen in een bliksemoffensief teruggedreven, waardoor Poetin in eigen land onder druk staat van nationalisten om het initiatief te heroveren.

Poetin heeft gewaarschuwd dat Moskou krachtiger zal reageren als zijn troepen verder onder druk worden gezet, wat de vrees wekt dat hij op een gegeven moment onconventionele middelen zoals kleine (tactische) nucleaire of chemische wapens zal gebruiken.

Op de vraag van een verslaggever van 60 Minutes wat hij tegen Poetin zou zeggen als hij zou overwegen dergelijke wapens te gebruiken, zei Biden: “Niet doen. Niet doen. Niet doen. Het zou het gezicht van oorlog veranderen op een manier die anders is dan alles sinds de Tweede Wereldoorlog”, in een fragment van het interview dat CBS zaterdag vrijgaf.

Biden zei dat de reactie van de VS “ingrijpend” zou zijn, maar gaf geen details. Rusland “zou meer dan ooit een paria in de wereld worden”, zei Biden. “Afhankelijk van de omvang van wat ze doen zal de reactie bepaald worden.”

Russische regeringsfunctionarissen hebben westerse suggesties dat Moskou tactische kernwapens zou gebruiken in Oekraïne van de hand gewezen, maar het blijft een punt van zorg voor sommigen in het Westen.

In een toespraak waarin hij de invasie van Oekraïne op 24 februari aankondigde, gaf Poetin een verhulde maar onmiskenbare waarschuwing dat als het Westen zou ingrijpen in wat hij een “speciale militaire operatie” heeft genoemd, hij als reactie kernwapens zou kunnen gebruiken.

“Wie ook probeert ons in de weg te staan of ons land en ons volk te bedreigen, ze moeten weten dat Rusland onmiddellijk zal reageren, en de gevolgen zullen zo groot zijn als u nog nooit in uw hele geschiedenis hebt gezien”, zei hij volgens een vertaling van het Kremlin.

Andere keuzes voor Poetin zouden kunnen bestaan in het mobiliseren van Ruslands reserves, die ongeveer 2 miljoen man tellen, en het onder druk zetten van Europa om Oekraïne te dwingen tot een wapenstilstand met Rusland, door de regio deze winter te bevriezen door alle energie-export te verbieden.