Buitenland

Voorzitter Joint Chiefs of Staff VS: ‘Onduidelijk hoe Rusland zal reageren op tegenslagen’

18-09-2022 20:42

Mark Alexander Milley
Generaal Mark Alexander Milley, 24 mei 2018, Arlington, Virgina. AP Photo/Cliff Owen.

POLEN, 18 september (Reuters) – De hoogste Amerikaanse legergeneraal waarschuwde zondag dat het nog onduidelijk was hoe Rusland zou kunnen reageren op de laatste tegenslagen op het slagveld in Oekraïne en riep op tot waakzaamheid onder de Amerikaanse troepen toen hij een legerbasis ergens in Polen bezocht die de oorlogsinspanningen van Oekraïne helpt.

“De oorlog verloopt momenteel niet zo goed voor Rusland. Dus is het de plicht van ons allen om een hoge staat van paraatheid en alertheid te handhaven,” vertelde generaal Mark Milley van het Amerikaanse leger, voorzitter van de Joint Chiefs of Staff, aan verslaggevers in Warschau na een bezoek aan een basis die Amerikaanse troepen herbergt.

Reuters werd gevraagd de naam van de basis of de locatie ervan niet te publiceren.

De reis van Milley omvatte een beoordeling van de luchtverdediging van de basis, waaronder Patriot-raketbatterijen die een laatste verdedigingslinie zouden vormen als Rusland zou besluiten de basis aan te vallen – met het risico van een oorlog met de NAVO.

Milley zei dat hij niet suggereerde dat de Amerikaanse troepen in Europa onder verhoogde dreiging stonden, maar dat ze er klaar voor moesten zijn.

“Bij het voeren van oorlog weet je gewoon niet met een hoge mate van zekerheid wat er daarna zal gebeuren.”

De aftocht van de troepen van de Russische president Vladimir Poetin uit de noordoostelijke Oekraïense regio Kharkiv een week geleden heeft ongewoon felle kritiek uitgelokt van Russische militaire commentatoren.

Poetin heeft het tegenoffensief afgewimpeld, maar zei vrijdag dat Moskou krachtiger zou reageren als zijn troepen verder onder druk zouden worden gezet.

Milley zei dat de oorlog zich in een nieuwe fase bevindt waarin de Oekraïense strijdkrachten het strategische initiatief hebben genomen, hoewel hij waarschuwde dat dit “over weken of maanden” weer zou kunnen veranderen.

Aanpassingen: laatste zes alinea’s toegevoegd om 21:37 uur.