Politiek Buitenland

Duitse SPD: ‘Italië niet beter af met rechtse populisten en neofascisten aan de macht’

19-09-2022 17:39

Scholz SPD
ahmetrefikguler / Shutterstock.com

BERLIJN (AP) – De regerende centrumlinkse partij (SPD) van Duitsland waarschuwde maandag dat een overwinning van de rechtse leider Giorgia Meloni bij de komende verkiezingen in Italië slecht zou zijn voor de Italianen en de Europese samenwerking, nu velen op het continent de druk voelen van de hoge energieprijzen.

Lees ook: Italiaanse oud-premier, centrum-links: ‘Angst stuwt de groei van extreemrechts in Europa’

Lars Klingbeil, de voorzitter van de sociaal-democraten van kanselier Olaf Scholz, beschuldigde Meloni ervan onwaarheden over Duitsland te verspreiden en zich aan te sluiten bij “antidemocratische” figuren zoals de Hongaarse premier Viktor Orban.

Lees ook: Italiaanse vrouwen hebben gemengde gevoelens bij mogelijke vrouwelijke premier Meloni

“We kijken naar de verkiezingen in Italië en zeggen dat er veel op het spel staat”, zei Klingbeil tegen verslaggevers in Berlijn na een ontmoeting met Meloni’s belangrijkste rivaal, de voormalige Italiaanse premier en leider van de Democratische Partij Enrico Letta. “Het is niet alleen een kwestie van wie Italië leidt, het zal ook de koers voor Europa bepalen.”

Hij zei dat Letta’s aanpak van samenwerking met andere Europese landen zou bijdragen tot een Europa-brede oplossing voor de hoge energiekosten – bijvoorbeeld door een gasprijsplafond – en een einde zou maken aan de afhankelijkheid van Rusland van fossiele brandstoffen.

“Italië is beter af met Enrico Letta aan de top en niet met rechtse populisten en neofascisten,” zei hij.

Vernietigen en zondebokken zoeken

Meloni, wiens partij Broeders van Italië in de aanloop naar de verkiezingen van 25 september aan de leiding gaat in de peilingen en zijn wortels heeft in een beweging die de erfenis van de voormalige leider van de fascistische partij Benito Mussolini bejubelt, heeft getracht zich te distantiëren van het extremisme en benadrukt dat ze geen gevaar voor de democratie zal zijn als ze premier wordt.

Letta, die volhoudt dat zijn alliantie de verkiezingen nog steeds kan winnen, had maandag ook een ontmoeting met Scholz. Hij zei dat hij een geïntegreerd Europa als “de oplossing” ziet.

Meloni daarentegen is al lang gekant tegen de bureaucratie van de Europese Unie en beschuldigt het blok ervan inbreuk te maken op de nationale soevereiniteit.

“Degenen die zeggen dat Europa het probleem is, willen alleen maar vernietigen en zondebokken zoeken”, aldus Letta. “In plaats daarvan moeten hier oplossingen worden gevonden, om te beginnen met de fundamentele kwestie van de energie.”

Meloni stelde zich ook op als tegenwicht tegen de Russische president Vladimir Poetin, wiens oorlog in Oekraïne de energiekosten heeft opgedreven.

“Als wij komende zondag zouden winnen, zouden de democratieën blij zijn,” voegde hij eraan toe. “Als rechts komende zondag zou winnen, zou Poetin de eerste zijn die blij zou zijn.”