Binnenland

Burgemeester Den Haag kondigt noodbevel af tegen boerendemonstranten

20-09-2022 08:52

Trekker
Shutterstock.

De gemeente Den Haag heeft een noodbevel afgekondigd tegen boerendemonstraties met trekkers tijdens Prinsjesdag. Er zou een kolonne van ongeveer 40 tractoren zijn vertrokken naar de stad, maar de politie heeft nu de opdracht om die weer uit de gemeente te geleiden. Het noodbevel is van kracht in het centrum van Den Haag. Een weg richting het Malieveld zou inmiddels zijn afgezet met politiebusjes en een shovel. Her en der zijn al enkele trekkers aan de kant zijn gezet of staande gehouden door de politie.

Volgens de NOS zegt burgemeester Jan van Zanen dat de boeren ”van harte welkom” zijn in Den Haag om te komen demonstreren, maar dat ze niet met ”zwaar materieel” moeten komen. Vandaar dat gisteravond en vannacht maatregelen werden getroffen om mogelijke boerenblokkades te voorkomen. een politiewoordvoerster zegt dat het noodbevel gehandhaafd zal worden, en dat demonstrerende boeren beter niet met hun trekkers naar het centrum kunnen komen. Of er ook boetes zijn uitgedeeld is niet bekend.

Ondertussen meldt de politie dat er een paar trekkers in beslag zijn genomen. De trekkers werden bij de Schenkviaduct staande gehouden, nadat de bestuurders hadden geprobeerd het centrum te bereiken. Andere boeren van de groep maakten naar verluid rechtsomkeert.