Buitenland

Delegaties uit Pakistan en Indonesië brengen een geheim bezoek aan Israël

20-09-2022 13:08

De Westelijke Muur en de Rotskoepel in Jerusalem. Framalicious/Shutterstock

De Israëlische Engelstalige nieuwszender I24 News bericht over een Intrigerend stukje diplomatiek verkeer. Er zouden op het moment officiële delegaties uit zowel Indonesië als Pakistan in Israël zijn voor een bezoek. Dit is opmerkelijk, want de twee grootste moslimlanden hebben geen formele diplomatieke contacten met de Joodse staat, en erkennen deze ook niet. Indonesië is met 270 miljoen inwoners het grootste land van Zuidoost-Azië, en ongeveer 85 procent hiervan is moslim. Pakistan had bij een census in 2017 207 miljoen inwoners, waarvan 95 procent moslim is.

De Indonesische delegatie zal deze week een ontmoeting hebben met de Israëlische president Isaak Herzog. Israël werkt al langer aan normalisering van de betrekkingen met Indonesië. In augustus was een Israëlische handelsdelegatie te gast in Jakarta. De onderhandelingen met Indonesië en Pakistan zouden plaatsvinden met Amerikaanse bemiddeling. De Pakistaanse delegatie bestaat deels uit Pakistanen die woonachtig zijn in de Verenigde staten. Ze worden geleid door oud-cricketspeler Nasim Ashraf, die naast de Pakistaanse ook de Amerikaanse nationaliteit heeft.

De delegaties krijgen tijdens hun verblijf in Israël verschillende rondleidingen. Deze hebben thema’s als religie en cultuur, geschiedenis, economie, en technologie. Met oog op de periodieke droogte in Pakistan zal watertechnologie nadrukkelijk op de agenda staan. De contacten met Pakistan hebben ook een sterke geopolitieke dimensie, meer nog dan die met Indonesië. Pakistan is het enige moslimland met een eigen kernwapenarsenaal. Bovendien is het een buurland van Iran. Het wegnemen van de Pakistaanse weerstand tegen diplomatieke erkenning van Israël zou voor de Israëlische regering een overwinning zijn.