Buitenland

Zelfverklaarde Volksrepublieken Donetsk en Loehansk willen deze week nog referendum over aansluiting bij Rusland

20-09-2022 17:03

18 maart 2022. Russische nationalisten herdenken de annexatie van de Krim in 2014. Sholohova Evgeniya/Shutterstock

De pro-Russische leiders van de Volksrepublieken Donetsk en Loehansk willen eind deze week nog referenda organiseren over aansluiting van de zelfverklaarde staten bij Rusland. Zo hopen zo een herovering door Oekraïne af te kunnen weren. Volgens Reuters hebben de autoriteiten van de republieken bekendgemaakt dat de referenda gehouden zullen worden van 23 tot en met 27 september. Volgens een correspondent van Al-Jazeera zouden mensen online kunnen stemmen, en ook via de post. Dat de post vanwege de oorlog niet overal opgehaald wordt, en veel plaatsen zonder internet zitten, lijkt geen bezwaar te zijn.

Geen twijfel over de uitkomst

De leider van de Volksrepubliek Donetsk, Denis Poesjilin, heeft Vladimir Poetin in een bericht op sociale media gevraagd om de republiek zo snel mogelijk te beschouwen als onderdeel van Rusland zelf. Hij zegt ook geen twijfel te hebben over de positieve uitkomst van het referendum.

Ook in de zuidelijke oblasten Cherson en Zaporizja wordt door de pro-Russische autoriteiten gesproken over referenda. Hierbij moet worden opgemerkt dat in alle vier de deels door Rusland bezette oblasten nog hard wordt gevochten.

Bovendien zijn grote delen van de oorspronkelijke bevolking weggevlucht voor het geweld. Veel van de mensen die tegen aansluiting bij Rusland zouden stemmen, zitten nu in andere delen van Oekraïne, of zijn naar Europa gevlucht. Pro-Russische vluchtelingen zullen eerder naar Rusland zijn gegaan. Dit zou echter alleen uitmaken als de referenda daadwerkelijk vrij zouden zijn, en de uitkomst niet al van tevoren vast zou liggen.

Herhaling van zetten

Er wacht dus waarschijnlijk een herhaling van het referendum op de Krim in 2014. Daar zou 96 procent van de bevolking voor aansluiting bij Rusland hebben gestemd. Wat ook van tevoren vaststaat, is dat net als in 2014 de resultaten van de referenda niet erkend zullen worden door Kiev of Westerse hoofdsteden. Die vinden het een schijnvertoning om Russische gebiedsuitbreiding wit te wassen.

Volgens Al-Jazeera wordt verwacht dat president Poetin vanavond een toespraak zal houden voor de Russische bevolking. Hij zal hierbij waarschijnlijk over de referenda spreken. Het Kremlin heeft tot nu toe de boot afgehouden, in afwachting op successen op het slagveld. Het annexeren van de gebieden zou betekenen dat iedere Oekraïense herovering moet worden gezien als een bezetting van Russisch grondgebied. Dit is ook precies waar de separatisten op uit zijn, en hoe ze denken de Oekraïense opmars te kunnen stoppen.