Politiek Buitenland

Bij Italiaanse verkiezingen telt stem van jongeren meer dan ooit

21-09-2022 12:04

Silvio Berlusconi
Silvio Berlusconi in 2018. DELBO ANDREA / Shutterstock.com

ROME, 21 september (Reuters) – Voor het eerst in de Italiaanse geschiedenis zullen 18- tot 24-jarigen volledig stemrecht hebben bij de nationale verkiezingen van 25 september, wat betekent dat de stem van jongeren meer dan ooit zal meetellen.

Lees ook: dossier Italië

Om een einde te maken aan een lang bestaande anomalie is de minimumleeftijd om te stemmen voor de Senaat verlaagd van 25 naar 18 jaar, waardoor deze op één lijn komt met de Kamer van Afgevaardigden. De twee kamers van het parlement hebben gelijke bevoegdheden.

“In termen van aantallen betekent het natuurlijk dat jongeren er bij deze verkiezingen meer toe doen,” zegt Livio Gigliuto, vice-voorzitter van het opiniepeilingsinstituut Istituto Piepoli, tegen Reuters. “De hamvraag is hoeveel van hen daadwerkelijk gaan stemmen.”

De wijziging van de regels betreft 4,1 miljoen mensen, op een totaal electoraat van 51,4 miljoen, en hoewel opiniepeilers zeggen dat een groot aantal zich van stemming zal onthouden, zijn politici niet terughoudend in hun pogingen de nieuwe kiezers voor zich te winnen.

Trouw aan zijn showman-personage heeft voormalig premier en cruiseschipcrooner Silvio Berlusconi het voortouw genomen in zijn pogingen hen te bereiken via TikTok, met video’s waarin hij grappige stemmen gebruikt, grappen maakt en zijn playboy-imago uitspeelt.

“Ik spreek degenen onder jullie die ouder zijn dan 18 jaar aan – is het om jullie te vragen mij voor te stellen aan jullie vriendin? Helemaal niet! Ik vraag jullie om op 25 september te gaan stemmen en op mij te stemmen”, zei de 85-jarige vorige week.

Met zijn capriolen heeft Berlusconi meer dan 2,5 miljoen likes aangetrokken op het sociale netwerk, in minder dan drie weken. Maar het is onduidelijk of de aandacht die hij krijgt zich zal vertalen in uitgebrachte stemmen.

“Ik heb Berlusconi’s video’s op TikTok bekeken, maar omdat ze me aan het lachen maken, niet omdat ik op hem wil stemmen”, zegt Alessandro Males, 20, een middelbare scholier uit Milaan die van plan is zich van stemming te onthouden.

“Over het algemeen denk ik dat stemmen niet tot verandering leidt. Ik zie geen tastbare verschillen voor mij of er nu de ene of de andere persoon in de regering zit,” zei hij.

‘Stemmen is zinloos’

Een in augustus door het SWG-instituut uitgebrachte enquête schatte het potentiële onthoudingspercentage onder jongere kiezers op 34-38% en meldde dat 43% van hen vond dat stemmen “zinloos is” omdat politici “doen wat ze willen” als ze eenmaal gekozen zijn.

Maar dat heeft de partijen er niet van weerhouden zich specifiek te richten op beginnende kiezers.

Alle manifesten bevatten genereuze beloften voor jongeren die moeite hebben met werk of studie, zoals hulp bij collegegeld, hypotheek- en huurkosten, de invoering van een minimumloon en het verbieden van onbetaalde stages.

De centrumlinkse Democratische Partij (PD) belooft ook een “bruidsschat” van 10.000 euro voor 18-jarigen uit gezinnen met een laag inkomen, en spreekt zich krachtig uit over klimaatverandering, abortus en LGBTI-rechten.

Uit onderzoek blijkt dat dit de belangrijkste punten van zorg zijn voor jonge kiezers.

PD-leider Enrico Letta “is er echt van overtuigd dat dit een manier is waarop hij de kloof met centrumrechts kan dichten”, vertelde een centrumlinkse kandidaat, die niet officieel over de strategie mocht praten, aan Reuters.

Het zou een behoorlijke comeback zijn: voordat op 10 september een black-out van de opiniepeilingen van kracht werd, stond het door de PD geleide blok op minder dan 30%, vergeleken met meer dan 45% voor de rechtse coalitie onder leiding van de Broeders van Italië van Giorgia Meloni.

Uit de SWG-peiling van augustus bleek dat de PD de populairste partij is in de leeftijdsgroep 18-24 jaar, met 19% steun, tegenover 17% voor de Broeders van Italië en de linkse Vijfsterrenbeweging.

De steun voor de Vijsterrenbeweging is sinds augustus aan het toenemen, vooral dankzij haar pleidooi voor sociale voorzieningen voor werklozen en armen, waardoor de deur openstaat voor een late verrassing bij de stemming van zondag.

“Als ik zie wat er geboden wordt, zou ik op niemand anders willen stemmen”, aldus Enrico Garitta, 26 jaar uit Palermo.