Politiek Buitenland

Internationale reacties op mobilisatie Rusland, overzicht

21-09-2022 10:00

Vladimir Putin
Vladimir Putin. Fotosr52 / Shutterstock.com. Bewerkt door TPO.

LONDEN, 21 sept (Reuters) – President Vladimir Poetin heeft woensdag de eerste mobilisatie van Rusland sinds de Tweede Wereldoorlog bevolen en gewaarschuwd dat Moskou zich met de kracht van zijn uitgebreide arsenaal zal verdedigen als het geconfronteerd wordt met een nucleaire dreiging vanuit het Westen.

Hier zijn enkele internationale reacties:

Oekraïense presidentiële adviseur Mykhailo Podolyak

“Absoluut voorspelbare oproep, die meer lijkt op een poging om hun eigen falen te rechtvaardigen,” zei hij in een tekstbericht aan Reuters.

“De oorlog verloopt duidelijk niet volgens het scenario van Rusland en daarom moest Poetin uiterst impopulaire beslissingen nemen om te mobiliseren en de rechten van mensen ernstig te beperken.”

Britse minister van buitenlandse zaken Gillian Keegan

“Het is duidelijk iets dat we heel serieus moeten nemen, want wij hebben het niet in de hand – ik weet ook niet of hij het wel in de hand heeft. Dit is duidelijk een escalatie,” zei ze tegen Sky News.

Duitslands vice-kanselier Robert Habeck

Habeck zegt dat het “weer een slechte en verkeerde stap van Rusland was, die we natuurlijk zullen bespreken en waarover we politiek zullen overleggen over hoe we moeten reageren”.

Tsjechische premier Petr Fiala

“De gedeeltelijke mobilisatie die door Poetin is afgekondigd, is een poging om de oorlog die Rusland tegen Oekraïne is begonnen, verder te laten escaleren.

“Het is nodig om Oekraïne te helpen en in ons eigen belang moeten we ermee doorgaan.”