Buitenland

Staat New York klaagt Donald Trump aan in civiele fraudezaak

21-09-2022 18:04

Evan El-Amin/Shutterstock

De procureur-generaal van de staat New York heeft woensdag bekendgemaakt dat de staat een civiele zaak begint tegen Donald Trump, zijn drie oudste kinderen, en de Trump Organisatie. Volgens CNN zegt de staat dat de betrokkenen jarenlang frauduleus hebben gehandeld.

De Democratische procureur-generaal Letitia James maakte in een persconferentie bekend dat de fraudezaak elk aspect van Trumps zakenbelangen treft. Volgens de aanklacht heeft de Trump Organisatie investeerders, geldschieters en de belastingdienst misleid over de waarde van zijn bezittingen. Hiervoor werd gebruik gemaakt van frauduleuze taxaties, waarin de waarde van de bezittingen jaar op jaar moest blijven stijgen. Op andere bezittingen werden juist opzettelijk een te lage waarde geplakt, om zo belastingen te ontduiken.

Donald Trump Jr., Eric Trump en Ivanka Trump zijn ook aangeklaagd. Allen Weisselberg, de voormalige ”Chief Financial Officer” van de Trump Organisatie, zou betrokken zijn geweest bij het fabriceren van de neptaxaties. Ook Jeff McConney, een andere bestuurder in het bedrijf, wordt in de zaak genoemd.

James wil met de rechtzaak 250 miljoen dollar aan onrechtmatig verkregen fondsen opeisen, en Donald Trump en zijn drie oudste kinderen voor het leven uitsluiten van het directeurschap in een bedrijf in de staat New York.