Binnenland

Directeur KRO-NCRV wil dat Ongehoord Nederland uit het omroepenbestel gezet wordt

22-09-2022 14:16

Arnold Karskens, Ongehoord Nederland
Arnold Karksens, baas van Ongehoord Nederland. Screenshot NPO.

Omroepdirecteur Peter Kuipers van de KRO-NCRV zegt in een interview met de NRC dat Ongehoord Nederland uit het bestel moet worden gezet. Hij spreekt van ”journalistieke bagger”.

De directeur deed de uitspraken in een breder interview over zijn eigen omroep. Hij wijst naar de uitzending die ON! had op 15 september.

”Presentator Raisa Blommestijn liet zich op provocerende wijze uit over vermeende „blancofobie” die het onmogelijk zou maken „omgekeerd racisme” bespreekbaar te maken. Het geweld in de vertoonde video’s die haar betoog moesten ondersteunen bleek in geen van de vier gevallen een racistisch motief te hebben. „Dat bleek uit onderzoek van ons programma Pointer”, vertelt de directeur trots.”

”Blommestijn bediende zich in haar tirade meermaals van het n-woord en werd daarbij niet weersproken door haar gasten, Kamerlid Pepijn van Houwelingen (FvD) en hoogleraar Paul Cliteur (Universiteit Leiden).”

Volgens Kuipers brengt de aspirant-omroep het publieke bestel op deze manier alleen maar schade toe, en zou het beter zijn als de omroep per direct wordt uitgesloten. Hij zegt dat hij collega-omroepbaas Arnold Karskens na de uitzending van 15 september een app heeft gestuurd, waarin hij de uitzending ”pure bagger” noemde.

Als Ongehoord Nederland daadwerkelijk uit het bestel wordt gezet, dan moet volgens Kuipers het bestel zo worden hervormd, dat nieuwe omroepen er niet zomaar bijkomen.