Buitenland

Duitse Bundesliga-club Hoffenheim gaat WK Qatar negeren, ‘mensenrechtenschendingen’

22-09-2022 13:05

Foto Pixabay

BERLIJN, 22 september (Reuters) – De media-afdeling van Bundesliga-club Hoffenheim zal geen verhalen publiceren over het wereldkampioenschap voetbal in Qatar vanwege de mensenrechtenschendingen in dat land.

Qatar, dat van 20 nov. tot en met 18 december als gastheer voor het WK fungeert, wordt al jaren hevig bekritiseerd door mensenrechtengroeperingen, vooral vanwege de behandeling van arbeidsmigranten, die samen met andere buitenlanders het grootste deel van de bevolking van het land uitmaken.

Homoseksualiteit is illegaal in de Golfstaat en Human Rights Watch zegt dat Qatarese wetten vrouwen en LGBT-personen discrimineren.

De media-afdeling van de club zei dat ze de Hoffenheim-fans tijdens de voorbije wereldkampioenschappen regelmatig verslag had gedaan, vooral over de internationale spelers van de club, maar dat ze dat deze keer niet zou doen.

De afdeling zegt dat de verslaggeving niet kan plaatsvinden zonder de belangrijke niet-sportieve kwesties, zoals de mensenrechten, te bespreken.

“Al deze aspecten spelen een rol bij het niet zomaar zorgeloos willen informeren,” zegt de club in een verklaring.

“Een feestelijke beschrijving puur gebaseerd op het sportieve aspect, uitsluitend gebaseerd op doelpunten en prestaties zonder te kijken naar het bredere plaatje waarin dit zogenaamde voetbalfeest zal plaatsvinden, is naar onze mening niet toegestaan.

“Maar we kunnen deze noodzakelijke analytische commentaren niet leveren voor de verslaggeving van het sportevenement vanaf vele duizenden kilometers afstand.”

De regering van Qatar heeft gezegd dat haar arbeidssysteem nog een werk in uitvoering is, maar heeft beschuldigingen in een rapport van Amnesty International 2021 dat duizenden arbeidsmigranten worden uitgebuit, ontkend.