Premium | ThePostOnline

Esther van Fenema: ‘Woke is geen teken van beschaving, maar van primitiviteit’

22-09-2022 14:24

Esther van Fenema
Premium
Esther van Fenema. Screenshot Op1/NPO.

Psychiater, publicist en aspirant politica Esther van Fenema (1970) heeft zoals ze zelf zegt "een somber boek geschreven". En alsof dat nog geen waarschuwing genoeg is voor wat we erin gaan aantreffen, voegt ze eraan toe dat het "eindigt in de leegte". We hebben het over haar nieuwe pennenvrucht Het verlaten individu die eind oktober bij uitgeverij Prometheus verschijnt. Volgens de flaptekst is de moderne mens min of meer voortdurend in afwachting uit de reeds genoemde leegte verlost te worden, maar heeft Van Fenema niet zoveel vertrouwen in de goede afloop daarvan, want 'God heeft ons verlaten'; vandaar ook de titel van het boek.

'Als mensen het idee kunnen afzweren dat de oplossing van hun problemen van buiten moet komen, van de overheid met name, zou dat enorme winst zijn'

Behalve dat Van Fenema al tien jaar in diverse media haar kritische licht laat schijnen over de nadelige kanten van de geatomiseerde samenleving - in haar elegante bewoordingen heet ‘t dat we "de baleinen uit de samenleving hebben getrokken" - is ze bij de afgelopen verkiezingen nog wat verder gegaan door samen met gelijkgestemden een nieuwe partij, NL Beter, op te richten en mee te doen aan de landelijke verkiezingen. "De campagne van NL Beter was te beschaafd, te saai," zegt Van Fenema er achteraf over. "En ook zelf heb ik me te keurig opgesteld."

Niettemin houdt ze vol nog steeds achter het verkiezingsprogramma te staan en lijkt het een kwestie van tijd voor de gevestigde partijen, die zelf kampen met chronische ideeënarmoede, gaan shoppen in de denkbeelden en standpunten van deze serieuze common sense-partij, die met een slinkende verzorgingsstaat in het vooruitzicht focust op zoiets elementairs als fysieke en mentale gezondheid.

'Het gevoel recht te hebben op allerlei vormen van hulp en eigen verantwoordelijkheden te kunnen afschuiven, is iets dat bij hedendaagse burgers diep zit ingesleten'

 
 

Neem een abonnement op TPO Premium en lees direct verder.

 
 

Vanaf 11 cent per dag!

 
 

Neem nu een abonnement!

 
 

Lees hier meer over TPO Premium en ontdek wat je allemaal krijgt voor die 11 cent per dag.

 
 

Als je al lid bent, log dan hieronder in om direct verder te lezen.