Buitenland

Oekraïne en Rusland ruilen gevangenen uit met Turkse en Saudische bemiddeling

22-09-2022 08:58

Bron: Shultay Baltaay/Shutterstock

Oekraïne en Rusland hebben in de nacht van woensdag op donderdag een grote gevangenenruil uitgevoerd. De deal is tot stand gekomen met bemiddeling van Turkije en Saoedi-Arabië. De deal behelst strijders aan beide kanten, en Rusland krijgt ook een aantal pro-Russische dissidenten van Oekraïne terug. In totaal gaat het om bijna 300 mensen, waaronder 10 buitenlanders die voor Oekraïne streden.

Azovstal

Oekraïne krijgt 215 mensen terug. De meesten hiervan waren gevangengenomen bij de val van de zuidelijke kuststad Marioepol, waar het industriecomplex Azovstal nog het langst standhield. De laatste verdedigers van Azovstal behoorden veelal tot het Azovbataljon, een organisatie die door Rusland wordt aangemerkt als behorend tot de ”nazi’s” waar ze Oekraïne van menen te moeten bevrijden.

Zelensky bedankte de soldaten voor hun dienst, en bedankte de Turkse president Erdogan voor de bemiddeling bij hun vrijlating. Vijf hoge Oekraïense commandanten zullen tot het eind van de oorlog in Turkije blijven, als onderdeel van de overeenkomst.

Rusland krijgt in ruil 55 Russen en pro-Russische activisten terug. Hieronder zit ook Viktor Medvedtsjoek, die voor het begin van de invasie een pro-Russische partij leidde, en gevangen werd gezet door de Oekraïense geheime dienst.

Ter dood veroordeelden

Onder de geruilde buitenlanders zitten ook drie mannen die in de zelfverklaarde Volksrepubliek Donetsk ter dood waren veroordeeld. De Britten Aiden Aslin en Shaun Pinner, en de Marokkaan Brahim Saadoun, hadden zich alle drie aangesloten bij het internationale legioen dat aan het begin van de oorlog was opgericht. Rusland hield vol dat het om huurlingen ging, en niet om vrijwilligers. Ze zijn niet de enige buitenlandse begunstigden van de deal. Ook drie andere Britten, twee Amerikanen, een Kroaat, en een Zweed zijn bij de ruil vrijgelaten.