Buitenland

Protesten Iran houden aan, verspreiden zich over land, nu in 50 steden en dorpen

22-09-2022 11:27

Iran
Woensdag 21 september 2022, Teheran, Iran. AP Photo.

DUBAI, 22 september (Reuters) – Demonstranten in Teheran en andere Iraanse steden hebben donderdag politiebureaus en voertuigen in brand gestoken. De onrust naar aanleiding van de dood van een vrouw die door de zedenpolitie in hechtenis was genomen, nam toe.

Lees ook: dossier Iran

Mahsa Amini, 22 jaar, stierf vorige week nadat ze in Teheran was gearresteerd omdat ze “ongeschikte kleding” droeg. Ze raakte in coma toen ze werd vastgehouden. De autoriteiten hebben gezegd dat zij een onderzoek zullen instellen naar de oorzaak van haar dood.

Het incident ontketende grote woede onder de bevolking en de ergste protesten in de Islamitische Republiek sinds 2019. De meeste zijn geconcentreerd in het door Koerden bevolkte noordwesten van Iran, maar hebben zich verspreid naar de hoofdstad en ten minste 50 steden en dorpen in het hele land, waarbij de politie geweld heeft gebruikt om demonstranten uiteen te drijven.

Een lid van een Iraanse regeringsgezinde paramilitaire organisatie, de Basij, werd woensdag doodgestoken in de noordoostelijke stad Mashhad, meldden twee semi-officiële Iraanse nieuwsagentschappen op donderdag.

De berichten van de nieuwsagentschappen Tasnim en Fars over de steekpartij verschenen op Telegram omdat hun beide websites niet bereikbaar waren. Er was geen officiële bevestiging van de dood.

Tasnim zei ook dat een ander lid van de Basij op woensdag werd gedood in de stad Qazvin als gevolg van een schotwond toegebracht door “relschoppers en bendes”, waardoor het totale gerapporteerde aantal leden van de veiligheidstroepen gedood in de onrust op vier komt.

In het noordoosten schreeuwden demonstranten “We zullen sterven, we zullen sterven maar we krijgen Iran terug” bij een politiebureau dat in brand werd gestoken, zo blijkt uit een video die op het Twitter-account 1500tasvir is geplaatst. Het account 1500tasvir richt zich op de protesten in Iran en heeft ongeveer 100.000 volgers.

Reuters kon de beelden niet verifiëren.

Een ander politiebureau werd in brand gestoken in Teheran toen de onrust zich verspreidde vanuit Koerdistan, de thuisprovincie van Amini.

De dood van Amini heeft de woede in de Islamitische Republiek opnieuw aangewakkerd, onder meer over beperkingen van de persoonlijke vrijheden – waaronder strenge kledingvoorschriften voor vrouwen – en een economie die lijdt onder de sancties.

De klerikale heersers van Iran vrezen een heropleving van de protesten in 2019 die uitbraken over de stijging van de benzineprijzen, de bloedigste in de geschiedenis van de Islamitische Republiek. Reuters meldde dat 1.500 doden vielen.

Demonstranten uitten deze week ook hun woede op opperste leider Ayatollah Ali Khamenei. “Mojtaba, moge je sterven en geen Opperste Leider worden,” scandeerde een menigte in Teheran, verwijzend naar de zoon van Khamenei, die volgens sommigen zijn vader zou kunnen opvolgen aan de top van het Iraanse politieke establishment.

Reuters kon de video niet verifiëren.

Volgens berichten van de Koerdische rechtengroep Hengaw, die Reuters niet kon verifiëren, zou het dodental in de Koerdische gebieden woensdag tot 12 zijn gestegen. Iraanse functionarissen hebben ontkend dat veiligheidstroepen demonstranten hebben gedood, en suggereren dat zij mogelijk zijn neergeschoten door gewapende dissidenten.

Er zijn geen tekenen dat de protesten afnemen en de autoriteiten hebben de toegang tot het internet beperkt, volgens verslagen van Hengaw, inwoners en het internet shutdown observatorium NetBlocks.

Vrouwen hebben een prominente rol gespeeld in de protesten, zwaaiend met brandende sluiers, en sommigen knipten hun haar af in het openbaar.

In het noorden van Iran vielen menigten gewapend met knuppels en stenen twee leden van de veiligheidstroepen op een motorfiets aan terwijl een menigte juichte, zoals te zien is op een video, die Reuters niet kon verifiëren.