Buitenland

Rusland arresteert honderden mensen bij demonstraties vliegtuigen richting Turkije, Dubai vol

22-09-2022 13:45

Vier Russische politieagenten dragen een anti-oorlogsdemonstrant weg. Screenshot Guardian News/Youtube

De aankondiging door president Poetin van de gedeeltelijke mobilisatie heeft voor het eerst in tijden tot grootschalige protestacties in tientallen Russische steden geleid. De demonstranten zijn bang dat hun familieleden of zijzelf uiteindelijk gedwongen zullen worden tot meevechten in Oekraïne. Poetin benadrukte nog dat het om een gedeeltelijke mobilisatie ging, en dat alleen reservisten worden opgeroepen. Dit bracht de gemoederen echter niet tot rust.

Angst voor uitbreiding mobilisatie

De Russische krijgsmacht zoekt mensen met ervaring en expertise, en kan die op vrijwillige basis onvoldoende verleiden. Het zou in totaal om 300.000 reservisten gaan, maar het zal nog maanden duren voordat die opgeroepen, her opgeleid, en georganiseerd zijn. Dienstplichtigen oproepen lijkt nog niet aan de orde, hoewel veel demonstranten bang zijn dat dit in de nabije toekomst toch zal gebeuren. Op sociale media gaan hierover wilde geruchten rond.

Volgens OVD-info, een Russisch mensenrechten- en mediaproject dat wordt omschreven als onafhankelijk van het Kremlin, zou de politie gisteren al 1.322 mensen hebben gearresteerd bij de protesten. In Moskou alleen gaat het om meer dan 500 arrestanten, die deels aan handen en voeten door Russische politieagenten werden weggedragen. Er zou in bijna veertig steden zijn gedemonstreerd, inclusief een aantal steden in het oosten van Rusland.

Uitvluchten zoeken

Ondertussen zijn bijna alle vliegtickets naar het buitenland verkocht. Russische mannen besluiten om hun toevlucht te zoeken in landen als Armenië, Turkije en de Verenigde Arabische Emiraten. Dit was al gedurende het hele conflict een fenomeen, maar dan vooral voor rijkere ouders die hun zoons het land uit wilden hebben. Een lange tijd in Dubai verblijven is nu eenmaal duur.

Ook aan de Fins-Russische grens neemt het verkeer toe. Volgens Reuters zegt de Finse overheid dat gedurende de nacht duidelijk meer Russen dan normaliter het geval was de grens over wilden. Finland heeft nog 9 grensposten die open zijn voor Russen. Estland, Letland en Litouwen hebben al laten weten dat Russen die vluchten voor mobilisatie niet bij hen aan hoeven te kloppen. De Baltische landen zijn, samen met Polen, maandag sowieso begonnen met het weren van Russen die de grens over willen. Dit gebeurt niet vanwege de mobilisatie, maar uit onvrede over Russische toeristen en dagjesmensen in tijden van oorlog.

Al-Jazeera schrijft dat onafhankelijke Russische media berichten over arrestanten die in de politiecel een oproep voor mobilisatie gepresenteerd krijgen. Onduidelijk is of het hierbij gaat om gearresteerde reservisten, of niet-reservisten die onder druk gezet worden om te tekenen voor het leger. Kremlinwoordvoerder Dmitry Peskov zou in ieder geval hebben gezegd dat het oproepen van arrestanten niet tegen de wet is.