Buitenland

Twitter wil transparanter worden, zal meer gegevens verstrekken aan onderzoekers

22-09-2022 16:03

22 september (Reuters) – Twitter is van plan om meer gegevens te verstrekken aan externe onderzoekers die online desinformatie en moderatie bestuderen, zei het sociale mediabedrijf donderdag, als onderdeel van wat het zegt een inspanning te zijn om de transparantie op het platform te vergroten.

Het bedrijf zal ook een aanvraagprocedure openen om meer mensen die werkzaam zijn in de academische wereld, het maatschappelijk middenveld en de journalistiek toe te laten tot het Twitter Moderation Research Consortium, een groep die Twitter eerder dit jaar als pilot heeft gevormd en toegang heeft tot de datasets.

Hoewel onderzoekers de stroom van schadelijke inhoud op sociale platforms al jaren bestuderen, hebben ze dat vaak gedaan zonder directe betrokkenheid van sociale mediabedrijven.

Tijdens een briefing met verslaggevers zei Twitter te hopen dat de gegevens zullen leiden tot nieuwe soorten studies over hoe inspanningen om online desinformatie te bestrijden werken.

Twitter heeft al datasets gedeeld met onderzoekers over gecoördineerde pogingen van buitenlandse regeringen om informatie op Twitter te manipuleren.

Het bedrijf zei dat het nu van plan is om informatie te delen over andere gebieden van content moderatie, zoals tweets die als potentieel misleidend zijn bestempeld.