Politiek Buitenland

Ursula von der Leyen uit dreigement naar rechts Italië: ‘Niet afwijken van democratische beginselen, zie Hongarije en Polen’

23-09-2022 12:33

Ursula von der Leyen, Big Pharma
Ursula von der Leyen. Alexandros Michailidis / Shutterstock.com.

BRUSSEL, 23 september (Reuters) – Ursula von der Leyen, hoofd van de Europese Commissie, heeft Italië gewaarschuwd voor de gevolgen als het land afwijkt van de democratische beginselen. Zij uitte een nauwelijks verholen dreigement in de aanloop naar de verkiezingen van zondag, die naar verwachting zullen worden gewonnen door een rechts blok onder leiding van Giorgia Meloni.

“Mijn benadering is dat elke democratische regering die met ons wil samenwerken, met ons samenwerkt”, zei ze donderdag in antwoord op een vraag aan de Princeton Universiteit in de Verenigde Staten.

“Als dingen in een moeilijke richting gaan, ik sprak over Hongarije en Polen, hebben we instrumenten,” voegde ze eraan toe.

Matteo Salvini, het hoofd van de Lega en onderdeel van Meloni’s conservatieve alliantie, hekelde haar opmerkingen als “beschamende arrogantie”.

“Wat is dit, een bedreiging?” schreef hij op Twitter. “Respecteer de vrije, democratische en soevereine stem van het Italiaanse volk!”

Von der Leyen verwees blijkbaar naar de aanbeveling van de Europese Commissie van zondag om ongeveer 7,5 miljard euro aan financiering voor Hongarije op te schorten wegens corruptie, het eerste dergelijke geval in het 27-landenblok onder een nieuwe sanctie bedoeld om de rechtsstaat beter te beschermen.

De EU heeft de financiële sanctie twee jaar geleden ingevoerd als reactie op wat volgens haar neerkomt op de ondermijning van de democratie in Polen en Hongarije, waar premier Viktor Orban rechtbanken, media, ngo’s en de academische wereld onderwierp en de rechten van migranten, homo’s en vrouwen beperkte gedurende meer dan tien jaar aan de macht.

Eric Mamer, woordvoerder van de Europese Commissie, vertelde verslaggevers in Brussel dat von der Leyen er niet op uit was zich met de Italiaanse politiek te bemoeien.

“Ze benadrukte de rol van de Commissie als hoedster van de (Europese) verdragen met betrekking tot de rechtsstaat”, zei hij vrijdag.