Buitenland

Blanke man zet brandend kruis in tuin om zwarte buren te intimideren, schuldig aan haatmisdrijf

24-09-2022 12:40

Axel Cox
Axel Cox, 23, Gulfport, Mississippi, USA. Photo: Harrison County Sheriff's Department.

JACKSON, Missssippi (AP) – Een man uit Mississippi is beschuldigd van een federaal haatmisdrijf omdat hij een kruis in zijn voortuin had verbrand om zijn zwarte buren te bedreigen, maakte het Amerikaanse ministerie van Justitie vrijdag bekend.

Axel Cox, 23 jaar, is beschuldigd van één aanklacht wegens het hinderen van het recht op eerlijke huisvesting en één aanklacht wegens het gebruik van vuur om een federaal misdrijf te plegen.

Volgens de rechtbank koos Cox ervoor een kruis te verbranden voor een zwarte familie vanwege hun ras. Hij zou de familie ook hebben aangesproken met racistisch denigrerend taalgebruik. Het incident vond plaats op 3 december 2020.

Federale aanklagers zeiden dat de Gulfport man de huisvestingsrechten van zijn buren heeft geschonden. De wet waarvan Cox wordt beschuldigd valt onder de Civil Rights Act van 1968. Die wet zegt dat het illegaal is voor een individu om in te grijpen in iemands woonrechten op basis van ras.

Vangela M. Wade, voorzitter van het Mississippi Center for Justice, zei dat de kruisverbrandingen teruggaan naar het openlijke racisme van de Jim Crow South.

“Dit is opnieuw een sterke herinnering aan hoe onverdraagzaamheid, racisme en haatdragend geweld in ons land springlevend zijn. Mississippi is geen uitzondering,” zei Wade. “De strijd om de diepgewortelde cultuur van onrechtvaardigheid in Mississippi te ontmantelen en een betere toekomst te bewerkstelligen gaat door. We zijn dankbaar voor de moed van de leden van de federale jury om deze haatmisdaad aan te klagen.”

Een jury heeft Cox in september aangeklaagd. Rechtbankverslagen werden vrijgegeven voor zijn eerste verschijning op vrijdag. Rechter Robert Myers liet Cox zonder borgtocht vasthouden in afwachting van een juryproces, dat op 7 november begint.

Cox kan meerdere jaren gevangenisstraf en een boete van 250.000 dollar krijgen als hij wordt veroordeeld.

Assistant U.S. Attorney Andrea Cabell Jones van het Southern District of Mississippi en Noah Coakley II van de Justice Department’s Civil Rights Division vervolgen de zaak.

De advocaat van Cox reageerde niet onmiddellijk op een verzoek om commentaar van The Associated Press.