Politiek Buitenland

Conservatieve groep zet Republikeinen in VS onder druk om WOKE-bedrijven te mijden

24-09-2022 10:40

Woke
Shutterstock.

WASHINGTON, 23 september (Reuters) – Een toonaangevende Amerikaanse conservatieve groep zet Republikeinen in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden onder druk om “links georiënteerde” bedrijven te mijden die standpunten innemen over maatschappelijke kwesties zoals abortus, verkiezingshervorming en LGBTQ-rechten, in ruil voor hun steun voor leidende posities in de partij.

De invloedrijke Conservative Political Action Conference, of CPAC, riep de wetgevers op om te beloven geen ontmoetingen te hebben met leidinggevenden en lobbyisten van bedrijven die “vijandig staan tegenover beleid dat alle Amerikanen helpt”.

“Dit is het moment voor de Republikeinse Partij om zich onafhankelijk te verklaren van het sponsorgeld van links georiënteerde grote beursgenoteerde bedrijven”, aldus CPAC-voorzitter Matt Schlapp in een brief van 22 september aan meer dan 200 Republikeinse parlementsleden.

De brief, gebaseerd op de verwachting dat de Republikeinen in november opnieuw de controle over het Huis zouden krijgen, is de laatste zet van politiek rechts om de ooit nauwe relatie van de Republikeinse Partij met het bedrijfsleven opnieuw in te stellen sinds het presidentschap van Donald Trump.

De afgelopen maanden hebben politici, waaronder gouverneur Ron DeSantis van Florida, een potentiële kandidaat voor het Witte Huis van 2024, Walt Disney Co. zijn zelfbestuurstatus ontnomen, nadat het zich verzette tegen een nieuwe staatswet die de discussie over LGBTQ-kwesties op scholen beperkt.

Republikeinen uitten ook hun woede nadat bedrijven, waaronder Citigroup, Levi Strauss & Co en Amazon.com Inc , zeiden dat ze zouden betalen voor werknemers die in staten wonen waar abortus is verboden om buiten de staat te reizen om de procedure te verkrijgen.

De CEO’s van banken, waaronder Citigroup, JPMorgan Chase & Co en Wells Fargo werden donderdag in het Congres aan de tand gevoeld over de standpunten die hun bedrijven hebben ingenomen over maatschappelijke kwesties.

“Ik kan niet anders dan opmerken dat wanneer banken zich uitspreken over zeer beladen sociale en politieke kwesties, ze altijd aan de liberale kant lijken te staan,” zei de Republikeinse senator Pat Toomey tijdens de hoorzitting van donderdag.

CPAC vertegenwoordigt een beweging van door Trump geleide conservatieven die de laatste jaren gestaag aan invloed heeft gewonnen binnen de Republikeinse Partij. Maar het was onduidelijk hoeveel invloed CPAC zou kunnen hebben in de interne Republikeinse politiek van het Huis.

Groeiende campagne

Republikeinen in het Congres en in conservatief geleide staten zijn tekeer gegaan tegen bedrijven voor het innemen van wat zij zien als “liberale” standpunten over milieu-, sociale en bestuurskwesties.

Schlapp zei dat bedrijven hebben “samengespannen” met de regering van de Democratische president Joe Biden om conservatieven “het zwijgen op te leggen”, “leugens” hebben verspreid over wetten voor de identificatie van kiezers, steun hebben onthouden aan conservatieven die voorstander zijn van “eerlijke verkiezingen”, reiskosten hebben betaald voor abortussen van werknemers en “radicale geslachtstheorieën” hebben bevorderd.

Dat kwam terwijl de Republikeinse leider Kevin McCarthy en leden van zijn partij de focus van hun partij op hun “Commitment to America” agenda wilden verenigen, die bedoeld is om kiezers oplossingen te bieden voor sociale en economische kwalen, variërend van inflatie en hoge energieprijzen tot misdaadcijfers en grensbeveiliging, die de Republikeinen aan de Democraten toeschrijven.

De agenda, die vrijdag formeel werd onthuld op een evenement in Pennsylvania, maakt geen melding van “links georiënteerde” bedrijven, maar geeft prioriteit aan abortusbeperkingen, wetten voor de identificatie van kiezers, het inperken van Big Tech en het weren van transgenders uit vrouwensporten.

De controle over de Senaat ligt voor het grijpen in november. Onpartijdige verkiezingsanalisten verwachten dat de Republikeinen de 221-212 meerderheid in het Huis van de Democraten zullen wegvagen. Dat zou hen de macht geven om de wetgevende agenda van Biden te blokkeren en mogelijk politiek schadelijke onderzoeken naar zijn regering te starten.

Het lot van de Democraten is de laatste weken verbeterd. Uit een nationale Reuters/Ipsos-enquête van 12 september bleek dat 37% van de Amerikanen liever op een Democratische congreskandidaat zou stemmen, terwijl 34% de voorkeur gaf aan Republikeinen en 15% nog onbeslist was.

Huisvoorzitter Nancy Pelosi, de topdemocraat van de Kamer, hekelde vrijdag de Republikeinse agenda als een “alarmerend nieuw extreem MAGA-platform dat de gezondheidszorg voor vrouwen dreigt te criminaliseren, de Medicare van senioren inperkt en de prijzen van geneesmiddelen op recept verhoogt, en onze vrije en eerlijke verkiezingen aanvalt.” MAGA is een acroniem voor Trump’s “Make America Great Again” slogan.