Achtergrond

Poetins leger: 25 miljoen reservisten en dienstplichtigen vormen terugblik op Sovjet-verleden

24-09-2022 17:16

Rusland leger
loskutnikov / Shutterstock.com

Door: Christopher Morris, School of Strategy, Marketing and Innovation, University van Portsmouth.

De tarieven voor vluchten uit Rusland stegen dramatisch in de 24 uur nadat president Vladimir Poetin een mobilisatie aankondigde van reservetroepen en een mogelijke uitbreiding van de dienstplicht suggereerde.

Protesten tegen de aankondiging van Poetin hebben plaatsgevonden in ongeveer 30 steden in heel Rusland. Artsen, leraren en bankmedewerkers wordt gevraagd zich voor te bereiden op militaire dienst, volgens The Times.

Rusland zal nu 300.000 extra soldaten uit zijn reservemilitairen halen, grotendeels als reactie op een reeks verwoestende tegenslagen in Oekraïne. Hoewel het de bedoeling is extra gespecialiseerde mankracht te leveren en het verloop van het conflict te veranderen, is het onwaarschijnlijk dat dit zal lukken.

Het Russische leger bestaat uit verschillende soorten “menselijke hulpbronnen“. Er is bijvoorbeeld een groot verschil tussen contractsoldaten, professionals die voor meerdere jaren in dienst treden, en dienstplichtigen die een jaar verplichte militaire dienst doen. Dan zijn er de reservisten, mensen die als dienstplichtige hebben gediend en een zekere mate van paraatheid behouden, waarvan er ongeveer 25 miljoen zijn.

In tegenstelling tot beroepsmilitairen, die als vrijwilliger dienen, zijn veel Russische soldaten dienstplichtig. De waarde van de opleiding die Russische dienstplichtigen krijgen is twijfelachtig, en vanwege het brute karakter van deze omgeving proberen meer welvarende Russen met goede connecties de dienstplicht meestal te vermijden.

Door de status van Oekraïne als “speciale militaire operatie” is Rusland beperkt in zijn mogelijkheden om soldaten te sturen. Het sturen van dienstplichtigen naar het buitenland is zowel onpopulair als verboden, behalve in tijden van oorlog.

Dit betekent natuurlijk niet dat het niet al gebeurd is in Oekraïne, met dienstplichtigen die al gevangen zijn genomen door Oekraïense troepen. Ook reservisten hebben deelgenomen, zij het grotendeels vrijwillig.

Sovjet-verleden

De Russische strijdkrachten lijken niet op de meeste moderne beroepsmilitairen. De dienstplicht is een soort terugblik op het Sovjet-verleden van de staat. Er is niets inherent mis met het gebruik van dienstplichtigen, en veel naties doen het effectief.

In het geval van Rusland heeft het verzuimd zijn foutieve en zeer impopulaire dienstplichtmodel te moderniseren. Dit heeft een prijs: verlaging van de overheidsuitgaven in ruil voor de illusie van macht.

Deze nieuwe gedeeltelijke mobilisatie stelt Rusland in staat een beroep te doen op zijn reservepersoneel en te kiezen uit een grote pool van voormalige soldaten om zijn uitgeputte strijdkrachten in Oekraïne aan te vullen. Kortom, Rusland zal niet langer afhankelijk zijn van vrijwilligers. Dit is natuurlijk een stilzwijgende erkenning dat Rusland geen “speciale militaire operatie” uitvoert, maar betrokken is bij een volledige oorlog.

Naast het feit dat er meer troepen kunnen worden ingezet, heeft de mobilisatie patriottische implicaties voor Rusland, door de huidige strijd te verbinden met de Russische ervaring in de Tweede Wereldoorlog. Het is waarschijnlijk bedoeld om thuis steun te winnen, maar het lijkt nu al het tegengestelde effect te hebben.

Terwijl de steun voor de oorlog in Rusland hoog blijft, is de bevolking in het algemeen grotendeels afgeschermd van de realiteit van het conflict. Een al dan niet gedeeltelijke mobilisatie zou hierin verandering kunnen brengen.

Russische troepen doen het niet goed in Oekraïne. Schattingen van Britse militaire bronnen wijzen op meer dan 50.000 slachtoffers tot nu toe, en nog veel meer in recente gevechten.

Rusland heeft deze slachtoffers deels kunnen verdragen omdat de ware omvang ervan voor het Russische volk verborgen wordt gehouden, met slechts 6.000 slachtoffers erkend, en deels omdat de mensen die de strijd in worden gestuurd er niet echt toe doen.

Buiten de elite-eenheden bestaat een groot deel van het Russische leger uit arme mensen van het platteland, aangetrokken door het relatief hoge loon dat beschikbaar is voor huursoldaten, en etnische minderheden met weinig andere vooruitzichten. Er is beweerd dat de slachtoffers in Oekraïne tot nu toe disproportioneel uit deze minderheden komen.

Realiteit van oorlog

Hoewel het onduidelijk is waar Rusland precies zijn extra soldaten zal vinden, zou de mobilisatie meer etnische Russen in het conflict kunnen meeslepen, waardoor de realiteit van de oorlog dichter bij bevolkingscentra als Sint-Petersburg en Moskou komt te liggen. Mettertijd zou dit de steun van Poetin onder de ‘Ikea-menigte’ van relatief welvarende stedelijke Russen kunnen ondermijnen.

Alternatief kan Rusland een groot deel van de gevechten blijven uitbesteden aan Tsjetsjenen, die een sterke onafhankelijkheidsbeweging hebben, en Boerjats, die inheems zijn in Siberië. Dit brengt natuurlijk het risico met zich mee dat de spanningen tussen Moskou en sommige van zijn randprovincies worden aangewakkerd, wat tot binnenlandse instabiliteit van een andere orde kan leiden. De grootste uitdaging is natuurlijk het vinden van voldoende gezonde mannen om de troepen aan te vullen, waarbij deze problemen op de tweede plaats komen.

Waar Rusland zijn nieuwe troepen ook vandaan haalt, het is onwaarschijnlijk dat ze veel invloed op het conflict zullen hebben. De reservetroepen worden gewoonlijk op lage paraatheid gehouden, en zijn qua opleiding en uitrusting waarschijnlijk minder capabel dan de troepen die Rusland bij de eerste invasie heeft ingezet.

Ze zullen ook tijd nodig hebben om volledig getraind te raken, waardoor de Oekraïense kant de tijd krijgt om zijn recente overwinningen te consolideren en zich voor te bereiden op een komende Russische golf. Wat Rusland echt nodig heeft zijn professionele, goed uitgeruste soldaten. Daar is echter een tekort aan.

Nucleaire dreigementen

De laatste aankondiging zet natuurlijk slechts een gedeeltelijke mobilisatie in gang. Wat dit precies inhoudt is nog lang niet zeker, en waarschijnlijk hebben zelfs de Russen geen duidelijk beeld van wat het inhoudt.

Het beperkt echter de opties van Poetin, waardoor hij verder weinig ruimte heeft om te escaleren. Hij is zich bewust van dit probleem en heeft de mobilisatie begeleid met vernieuwde nucleaire dreigementen.

Als deze nieuwe krachten er niet in slagen vooruitgang van betekenis te boeken in Oekraïne – en dat zal waarschijnlijk niet lukken – dan zal hij nog wanhopiger keuzes moeten overwegen als hij zijn visie op de toekomst van Rusland wil behouden.The Conversation

Christopher Morris, Teaching Fellow, School of Strategy, Marketing and Innovation, University of Portsmouth

Dit artikel is heruitgegeven uit The Conversation onder een Creative Commons-licentie. Lees het originele artikel.