Politiek Buitenland

Verkiezingen Italië, exitpolls: rechtse coalitie winnaar, Meloni tussen 22% en 26% stemmen

25-09-2022 23:05

Giorgia Meloni
Giorgia Meloni. 22 september, 2022. AP Photo/Gregorio Borgia.

ROME, 25 september (Reuters) – Een rechtse alliantie onder leiding van de partij Broeders van Italië van Giorgia Meloni lijkt een duidelijke meerderheid te behalen in het volgende parlement, aldus exitpolls op zondag na afloop van de Italiaanse nationale verkiezingen.

Lees ook: dossier Italië

Volgens een exitpoll voor de staatsomroep RAI won het blok van conservatieve partijen, waartoe ook de Lega van Matteo Salvini en de Forza Italia-partij van Silvio Berlusconi behoren, tussen 41 en 45%, genoeg om de controle over beide huizen van het parlement te garanderen.

De Vijsterrenbeweging behaalde tussen de 13,5 en 17,5% van de stemmen volgens de exitpoll van RAI.

De Italiaanse kieswet bevoordeelt groepen die erin slagen om vóór de stemming pacten te sluiten, waardoor ze in vergelijking met hun stemmenaantal een buitensporig aantal zetels krijgen.

De volledige resultaten worden begin maandag verwacht.

Als het resultaat wordt bevestigd, zou het een opmerkelijke stijging betekenen voor Meloni, wiens partij bij de laatste nationale verkiezingen in 2018 slechts 4% van de stemmen won, maar deze keer naar verwachting de grootste fractie van Italië zou worden met 22,5-26,5%.

Als leider van de grootste partij in de winnende alliantie is zij de voor de hand liggende keuze om de eerste vrouwelijke premier van Italië te worden, maar de machtsoverdracht verloopt traditioneel traag en het kan enkele weken duren voordat de nieuwe regering wordt beëdigd.

Meloni, 45, bagatelliseert de postfascistische wortels van haar partij en stelt haar voor als een mainstream conservatieve groepering. Ze heeft beloofd het westerse beleid inzake Oekraïne te steunen en geen onnodige risico’s te nemen met de op twee na grootste economie in de eurozone.

De eerste nationale herfstverkiezingen in Italië in meer dan een eeuw werden uitgelokt door partijstrijd die in juli de brede regering van nationale eenheid van premier Mario Draghi ten val bracht.

Italië heeft een geschiedenis van politieke instabiliteit en de volgende premier zal de 68e regering van het land sinds 1946 leiden en voor een groot aantal uitdagingen komen te staan, met name stijgende energiekosten en toenemende economische tegenwind.

De uitslag van de stemming werd ook zenuwachtig gevolgd in de Europese hoofdsteden en op de financiële markten, gezien de wens om de eenheid in de betrekkingen met Rusland te bewaren en de bezorgdheid over de enorme schuldenberg van Italië.

Het nieuwe, afgeslankte parlement zal pas op 13 oktober bijeenkomen, waarna het staatshoofd de partijleiders zal oproepen en zal beslissen over de vorm van de nieuwe regering.